За напрежение на границата между Сърбия и Косово съобщиха сръбските

...
За напрежение на границата между Сърбия и Косово съобщиха сръбските
Коментари Харесай

Сърбия и Косово на ръба на конфликта: Косово отстъпи с месец за сръбските документи

За напрежение на границата сред Сърбия и Косово оповестиха сръбските медии в неделя вечер. Според публикуваната от тях информация на терен е имало ситуирани специфичните елементи, сили на полицията и КФОР (международните мироопазващи сили в Косово, ръководени от НАТО), оповестява сръбската медия B92.net., представена от Нова телевизия. Според N1 косовската полиция е затворила пунктовете „ Ярине ” и „ Бърняк ", а етнически сърби са блокирали пътни артерии, по които се стига до границата на Косово със Сърбия в израз на неодобрение от решенията на държавното управление в Прищина.

Причината е решение на косовските управляващи от 1 август да заменя персоналните им документи, издадени от сръбските управляващи, с такива, издадени от управляващите на Косово. Освен това управляващите на Косово бяха оповестили, че ще заменят регистрационните табели на колите на сърбите, които са издадени от сръбските управляващи, с табели, издадени от косовските управляващи.

Часове по-късно обаче, след намесата на интернационалната общественост и на американския дипломат в Прищина Деф Ховение, позицията на Косово беше отсрочена.

След разисквания с сътрудниците ни от Европа и Съединени американски щати, взехме решение да отложим използването на реципрочната мярка, касаеща регистрационните табели на колите и картите за идентичност, с един месец, до 1 септември, гласи новата позиция на държавното управление на Косово, написа Българска телеграфна агенция, като се базира на Асошиейтед прес. Настоява се обаче барикадите от сръбска страна да бъдат отстранени.

Косовският министър председател Албин Курти съобщи през вчерашния ден, че става дума за реципрочна мярка, защото управляващите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия. Сръбските условия са още от 2008 година.

Ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Жозеп Борел приветства решението на косовските управляващи да отсрочат използването на ограниченията с един месец и изрази вярата си блокирането на пътища да завърши, съобщи Ройтерс.

За нагнетяване на напрежението оказа помощ и свиканата среща на сръбския общоприет щаб и последвалото след нея послание към нациоята от страна на президента Александър Вучич. В него президентът разгласи са срещите на управляващите с КФОР и прикани интернационалната общественост за интервенция. Той благодари на сърбите от Косово и Метохия (КиМ) за " тяхната въздържаност и храброст ". Сърбия към момента отхвърля да признае суверенитета на някогашната си провинция.

" Предстои ни най-трудната политическа битка. Благодаря ви, че запазихте сръбското име и фамилия на КиМ. Искам да благодаря на тези, които поддържаха Сърбия - сподели Вучич и добави - " Работим, с цел да успокоим всичко. Колкото и да беше мъчно, няма да има капитулация, Сърбия ще завоюва ".

Ескалация на същия спор имаше през есента на предходната година, когато косовските управляващи отхвърлиха да пускат транспортни средства със сръбски номера. Това докара до 10 дневна обсада на границата - стачкуваха сърби, живеещи в Косово. Властитите в Прищина изпратиха специфични сили в региона. Косово упрекна сърбите, че са запалили общинска постройка, а хеликоптери на НАТО започнаха да облитат региона на митинга. Като отговор сърбите подвигнаха два изтребителя. Конфликтът беше сподавен тогава с посредничеството на Европейски Съюз и Съединени американски щати.

Междувременно през вчерашния ден съветското външно министерство излезе с позиция по едно и също време против Косово, НАТО и Европейски Съюз.

" Лидерите на косовските албанци знаят, че сърбите няма да останат безучастни, когато става въпрос за директна офанзива против техните свободи, и съзнателно ескалират обстановката, с цел да провокират боен сюжет. Разбира се, Белград е обект на жестоки офанзиви, а Западът желае да го обезврежда в допълнение благодарение на албанска интервенция, се показва в позицията на съветското външно министерство.

В нея Москва приканва Прищина и Съединени американски щати и Европейски Съюз, които стоят зад нея, да спрат провокациите и да зачитат правата на сърбите в Косово.

" Това развиване на обстановката за следващ път демонстрира неуспеха на посредническата задача на Европейски Съюз. Това е и образец за мястото, което е квалифицирано за Белград в Европейски Съюз, което допуска Белград фактически да одобри лишаването от права на своите сънародници ", приключва изказването на съветското външно министерство.

Преди броени дни стана ясно, че Косово ще кандидатства за участие в Европейски Съюз до края на 2022 година и по този начин тя става последната от шестте страни от Западните Балкани, които аплайват.

Сърбия и Черна гора към този момент работят по главите от преговорния развой, до момента в който Албания и Северна Македония започнаха публични договаряния предходната седмица. Босна и Херцеговина кандидатства през 2016 година, само че към момента няма статут на формален претендент.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР