За налагане на двойни стандарти, създаване на предпоставки за изнасяне

...
За налагане на двойни стандарти, създаване на предпоставки за изнасяне
Коментари Харесай

За създаване на предпоставки за разграбване на частни музеи, алармират от АБВ

За налагане на двойни стандарти, основаване на предпоставки за изнасяне на полезности в чужбина и плячкосване на частните музеи сигнализират от. Като " личен удар върху музейното дело " дефинира плана за промени в Закона за културно-историческото завещание водачът на АБВ. 
С плана се предлага лишаване на лицензите на частните музеи, посочи ръководителят на младежката организация на АБВ и разяснява, че препоръчаните от Министерството на културата ремонти, като се изключи че показват двоен стандарт и дискриминират частните музеи, са противоконституционни.
" Според Конституцията, частната и държавната благосъстоятелност в България са равнопоставени. В член 17 е уредено правото на благосъстоятелност, в ел. 3 се показва, че частната благосъстоятелност е неприкосновена, а в алинея 5 се показва, че наложително отчуждаване на благосъстоятелност за държавни и общински потребности може да става въз основа на закон при изискване, че тези потребности не могат да бъдат задоволени по различен метод и след авансово и почтено обезщетение ", посочи водачът на АБВ- Младежи.
 АБВ с митинг „ Неадекватните ограничения против COVID-19 убиват “ АБВ с митинг „ Неадекватните ограничения против COVID-19 убиват “
АБВ събра жители на митинг-протест пред Министерството на здравеопазването. Събитието под наслов „ Неадекватните ограничения против COV...
Предлаганите промени са в контраст на интернационалните трендове за запазване и социализация на културно завещание и са в ослепителен контраст на интернационалните правно-нормативни документи на водещи интернационалните организации като ЮНЕСКО, Съвета на Европа, документи и резолюции на Европейски Съюз, уточни още Заячка. 
Тя заподозря ръководещите, че " връщат комунизма в културата ". След 1989 година върви развой на промяна в културния бранш в посока либерализация, децентрализация и деконцентрация, само че направеното законодателно предложение заличава и дребното реализирано от страната в тази посока ", означи Заячка. Сравнителен разбор на Съвета на Европа за 33 страни демонстрира, че България е на 6-то място по систематизиране на средствата за просвета на равнище централна власт, като пред нас са единствено страни като Албания, Грузия, Македония, добави водачът на младежката организация на АБВ.
" Защо се вършат тези ремонти, за какво в този момент и за какво предлаганите условия не важат и за държавните музеи ", питат от АБВ, уверени, че става въпрос за дискриминация на частните музеи и двоен стандарт. Според Заячка самият закон за културното завещание и подзаконовата база пречат за идентификацията и регистрацията на културните полезности на частните музеи.
" Относно опитите за заличаване на частното музейно дело ще потърсим парламентарната комисия по просвета, Съюза на колекционерите и всички организации, имащи отношение по този въпрос ", разгласи още Заячка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР