За момента Ковид-19 не се подчинява на сезонността, която е

...
За момента Ковид-19 не се подчинява на сезонността, която е
Коментари Харесай

Доц. Гломб за коронавируса: Разчитаме на естествения имунитет, който не е толкова ефективен

За момента Ковид-19 не се подчинява на сезонността, която е присъща за респираторните вируси, съобщи пред Bulgaria ON AIR вирусологът от Националния център по заразни и паразитни заболявания доцент Любомира Николаева-Гломб

" Факт е, че се надига вълна, евентуално броят на инфектираните е по-голям от този, който публично имаме. Много хора не се изследват или се изследват с домакински тест. Радвам се, че този вид е по-щадящ и протича по-леко при множеството инфектирани, само че това не значи нулев риск. Сегашната вълна се дължи на подвариантите BA.4 и BA.5 ", изясни тя.

Доц. Гломб показа терзанията си, че прекомерно малко проби идват в НЦЗПБ за секвениране. Отдалечаваме си ръката от пулса на заболяването, сигнализира тя.

Надеждите на вирусолога са свързани с това, че ще има огромна ефектираност, само че лечебните заведения няма да се препълнят. Притеснителното за България е, че структурата на популацията ни е по-различна от Западна Европа.

" Само към 30% са ваксинирани, разчитаме на естествения имунитет, който не е толкоз ефикасен. BA.4 и BA.5 са в положение да ефектират още веднъж човек, който е боледувал от Омикрон. Новите подварианти повтарят. Най-добрият имунитет е основан от преболедуване плюс имунизиране ", акцентира доцент Гломб.

Който не се е ваксинирал, в този момент е моментът да го направи, прикани тя и добави, че курсът за имунизацията против Ковид-19 най-вероятно ще бъде тридозов. Доц. Гломб предлага хората с съпътстващи болести да пристъпят към ваксиниране с четвърта доза.

Тя не би се учудила, в случай че се наложи имунизацията против Ковид-19 да се слага един път годишно. Съществува и 30% възможност за появяването на нов вид на ковид.

Доц. Гломб уточни още, че в Гърция Омикрон сега " императорства ", а доста българи почиват точно там. Някои от тях ще бъдат леко заболели, само че задоволително добре, с цел да се движат в обществото. Вече сме си внесли вируса, твърди тя.
Вирусологът прикани непрестанно да проветряваме, а груповите събирания да се организират навън. Наесен пък може да чакаме нова Ковид вълна по няколко аргументи.

Относно маймунската шарка, доцент Гломб съобщи: " За момента се държи възпитано и не ни учудва с несъразмерна заразяемост или тежест на протичането на заболяването. Трябва да имаме едно мислено, че това са сътрудници, които бързо се приспособяват към изискванията на околната среда. Досега е обявено единствено за един смъртен случай - в Нигерия ". Тя прикани да не се паникьосваме при появяването на обрив.

" Живеем измежду море от вируси и единственият метод да оцелеем е да се съобразяваме осведомено и да променяме държанието си, адаптирайки се към действителностите. Всяко заразяване зависи най-много от нашето държание ", посочи вирусологът.

Болните от маймунска вариола са родени след 70-те години, а главното затруднение е замърсяване на обрива и дребните ранички - бактериална зараза, стана ясно още от думите й. Няма рискови групи, а има рисково държание, приключи доцент Гломб.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР