За мен поне е безспорно, че тъй “изтеклия с активен

...
За мен поне е безспорно, че тъй “изтеклия с активен
Коментари Харесай

Евгений Кънев: Клати държавата, за да гласуват хората за стабилност

За мен най-малко е несъмнено, че така “изтеклия ” с деен ентусизъм отчет на министър Велкова е интензивно политическо мероприятие.

Не ми се коства обикновено, когато валутният ръб е претърпял четири огромни рецесии без проблем (1997-8, 2009-2010, 2020-21 и 2022), финансов министър да плаши с рухване на борда и помощ от МВФ, с цел да се избави от банкрут. Това е на фона на рекордни експорт, фискален запас и запаси на валутния ръб.

Че е мероприятие приказва и директното обвиняване към Народното събрание на кабинета Петков, че направил обществените заплащания непрекъснат разходен съставен елемент – като че ли в такава инфлация е по-добре пенсионерите с живота си да вържат бюджета. А макар своята политкоректност, вицепремиерът Пеканов е направил следния коментар в приложенията към отчета:

“При релативно високия номинален рьст на стопанската система обаче, не откриваме задоволително ясни потвырждения, които да разпознават възнагражденията в обществения бранш, като водещ фактор за образуване на забележителен бюджетен недостиг. ”

Не, в действителност, с цел да се скрие срутва в приходите през януари 23 по отношение на януари 22 – (22% по малко доходи от мита, 10% от акцизи, 9% корпоративна печалба), министърът търси всевъзможни проблеми в разноските, за сплаши с финансов колапс. Спадът на събираемостта е в година с 16% инфлация, т.е по-висока данъчна база. (В разноските за 2022 влизат и платените 700 млн лева за и инХаус строителите).

Сред препоръчаните ограничения с изключение на 10% орязване на разноските на министерствата – против което те въстават – влиза и връщане на пониженото Данък добавена стойност (това е ОК) и повдигане на акциза за тютюневи произведения. Но не и на горивата, които са с най-ниския данък в Европейски Съюз при най-ниска цена на съветския нефт.Аджеба, какво стана с тези 700 млн повече доходи от Лукойл?

Сплашването стана патент на този Радев кабинет и на самия Радев. Като се почне от самото му начало с потъването на страната без съветски газ, минем през влизането във война с оръжията за Украйна, абсолютния пас при развихрилата се агитация против еврото и стигнем в този момент до идващия финансов колапс.

За да завоюват съветските лобита в газа, петрола, военната техника и българо-руския суверинитет по отношение на еврозоната.

На правилото: “Клати страната, с цел да гласоподават хората за непоклатимост ”.

А стабилизаторът от Банкя към този момент загрява да ни стабилизира.

Текстът е препубликуван от Фейсбук профила на Евгений Кънев. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР