За краткото време анализирахме огромно количество информация и за съжаление

...
За краткото време анализирахме огромно количество информация и за съжаление
Коментари Харесай

Министърът на енергетиката: Ситуацията с доставките на газ е критична

" За късото време анализирахме голямо количество информация и за жалост би трябвало да кажа, че обстановката, обвързвана с доставките на газ е сериозна, с цел да не употребя думата " сериозна ". Противно на упованията имаме дефицит на контрактуваните количества до края на годината. Имаме подсигурени количества до края на септември, само че извънредно незадоволителни, с цел да задоволят потреблението до края на годината. Прословутите контрактувани 7 танкера в действителност не са контрактувани, а сега сме на равнище оферта, която включва доставка на 3 танкера тази година и алтернатива за доставка на останалите 4 идната година ", сподели Росен Христов.

Той посочи още, че не са подсигурени слотове за разтоварване на тези танкери на газовите терминали. Служебното държавно управление би трябвало да откри метод за закупуване от трети страни на свободни слотове за разтоварване, което в допълнение ще оскъпи цената на газа до България, сподели Христов.

Служебният министър-председател Гълъб Донев обяви на брифинг в Министерски съвет, че е основал междуведомствен спешен щаб за енергетиката със задача да " предложи решения.

Цената на газа от Азербайджан, която беше оповестена, че е доста по-ниска 4 пъти, за последните няколко дни, в това число от през вчерашния ден, е в пъти по-скъпа за две трети от контрактуваните количества, посочи Христов.

Четвъртият проблем е сериозна финансова рецесия в " Булгаргаз " - неспособност на компанията да се разплати даже с тези контрактувани количества.

В Министерство на енергетиката са мобилизирани всички запаси, с цел да се решат проблемите. Подготвя се търг за доставка на полутечен газ, който да задоволи най-малко отчасти потребностите на страната до края на годината и до края на отоплителния сезон. Търсят се способи за рефинансиране на " Булгаргаз " и за договаряния за намаляване на цената в общия микс на доставките на газ.

Христов се надява от идната седмица да стартират да излизат с съответни решения за справяне с казуса.

Гълъб Донев увери жителите и бизнеса, че ще създадат всичко допустимо, с цел да обезпечат сигурност на доставките на природен газ и предвидимост на цените, с цел да могат българите да са спокойни, че газ ще има до края на отоплителния сезон.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР