За координирани решения на Балканите в секторите енергетика, сигурност, емигрантски

...
За координирани решения на Балканите в секторите енергетика, сигурност, емигрантски
Коментари Харесай

Петков на среща с лидери на Балканите: Обсъдихме важни връзки не само за икономиката, но и за военната мобилност

За координирани решения на Балканите в секторите енергетика, сигурност, емигрантски напън и корупция се разгласи министър председателят Кирил Петков след среща с водачите на страни членки на НАТО от Югоизточна Европа. Срещата бе инициирана от Петков в София и в нея взеха присъединяване министър-председателите на Румъния - Николае Чука, на Република Северна Македония - Димитър Ковачевски и на Черна гора Здравко Кривокапич.

„ Важно е да сме дружно, да се координираме. Мечтата ми е да имаме координирани Балкани на всички теми”, съобщи министър председателят.

" За мен е чест през днешния ден да бъда тук с гостите си. Толкова е значимо сега на рецесия. Войната в Украйна сложи района под опасност и постанова да се координираме с изключение на на равнището на НАТО и Европейски Съюз, да се координираме и на равнище Балкани. Мечтата ми е да имаме координари Балкани ", съобщи Петков.

Той изясни и кои са разискваните тематики. Първата е била – координацията в енергетиката.

„ Обсъдихме по какъв начин може да обърнем някои от съществуващите тръбопроводи, да стартират да работят в друга посока, да вземем полутечен газ от Турция и Гърция. Тези връзки не са значими единствено за стопанските системи на нашите страни, а също и за военната мобилност”, добави още Петков.

Обсъден е бил и кулоар номер 8.

„ Но освен съществуващия кулоар номер 8, а да стартира от Подгорица, Дурас, Скопие, София, Димитровград, Бургас, Варна”, сподели Петков.

Акцент по време на срещата е било и изкореняването на корупцията.

" Местната корупция в доста случаи е инструмент, който се употребява от Руската федерация за въздействие в района. Корумпираните хора доста постоянно са представители на непознат интерес. Това не са единствено тематики за полемика, а задания, по които да продължим да работим. Балканите би трябвало да се трансфорат в знак за съгласуван район, където се случват нещата. " - уточни премиера на България Кирил Петков.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР