За компрометиране на на подземното газохранилище (ПГХ) Чирен алармират от

...
За компрометиране на на подземното газохранилище (ПГХ) Чирен алармират от
Коментари Харесай

Спиране на разширението на ПГХ Чирен иска Българският енергиен и минен форум

За компрометиране на на подземното газохранилище (ПГХ) " Чирен " сигнализират от Българския енергиен и минен конгрес (БЕМФ) в сигнал до енергийния министър Румен Радев, с копие до ръководителя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев, министъра на финансите Асен Василев и шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Иван Андреев. От неправителствената организация предизвестяват за висок риск за енергийната сигурност и имат догатки за корупция по отношение на плана.

" Поводът за този наш сигнал е паниката ни, обвързвана със сериозните рискове надвиснали над ПГХ " Чирен " за неговото софтуерно компрометиране заради непрофесионалните и съмнителни дейности на управлението на " Булгартрансгаз " ЕАД ", показват от БЕМФ.

От Българския енергиен и минен конгрес не оспорват смисъла на ПГХ " Чирен " и значимостта на разширението и модернизацията на газохранилището, като означават, че през последните 20 години в тази тенденция са подхванати редица сполучливи дейности, доведоха до основаване на концептуален модел - основа за осъществяване на повсеместен план за рационализация и уголемение. В сигнала се показва, че има обаче нерешени фундаментални проблеми по отношение на реализацията на подобен план, основно заради ниската херметичност на добивно-нагнетателните сондажи. От БЕМФ акцентират, че това съставлява висок риск. Според неправителствената организация също така са неубедителни професионалните качества на изпълнителите, определени на последния търг по плана.

От Българския енергиен и минен конгрес декларират, че управлението на " Булгартрансгаз " ЕАД е оповестило без да регистрира риска от тези фундаментални проблеми социална поръчка за " Устройствено обмисляне, разработване на капиталов план, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на всички стадии към обект: " Разширение на потенциала на " ПГХ Чирен " - сондажен фонд ". Основните действия са свързани със сондирането 10 експлоатационни наклонено-насочени и 3 наблюдателни (вертикални) сондажи за период от 600 календарни дни.

След извършен търг и отвод на спечелилата търга компания Д33Д " Чирен Дрилинг 2022 " от Козлодуй да подпише контракт, за реализатор на публичната поръчка е избран Д33Д " Екзало Дрилинг Чирен " със седалище в София и с участници " Главболгарстрой " АД, " Главболгарстрой Интернешънъл " АД и " Газ Проджект Девелопмънт " ЕООД, на цена от 221 221 200 лв. без Данък добавена стойност.
 Европейска комисия утвърди 16 млн. евро за разширение на газохранилището в Чирен
Европейска комисия утвърди 16 млн. евро за разширение на газохранилището в Чирен

Инвестицията от към 285 млн. евро ще усили потенциала му от 550 млн. на 1 милиарда кубични метра

От БЕМФ означават, че и двете взели участие в процедурата сдружения нямат експертиза по образуване и осъществяване на сондажи за петрол и природен газ, изключително при съществуващите условия в ПГХ " Чирен ". Затова те заявили като подизпълнители опитни задгранични сондажни компании с народен и интернационален опит. При осъществяване на състезанието за публичната поръчка и след нейното възлагане обаче от " Екзало Дрилинг Чирен " няколко пъти сменили сондажния подизпълнител с компании със противоречив професионален опит при сондиране на наклонено- ориентирани сондажи в условия на недостиг на пластово налягане, какъвто е случая с ПГХ " Чирен ".

На април 2023 година сред " Булгартрансгаз " ЕАД като възложител и Д33Д " Ю Джи Eс Дрилинг Чирен " като изпълнител) бил подписан Договор № 6004 за осъществяване на публичната поръчка " Устройствено обмисляне, разработване на капиталов план, доставка на нужните материали и съоръжение, създаване и въвеждане в употреба на всички стадии към обект: " Разширение на потенциала на " ПГХ Чирен " - сондажен фонд ". Въпреки условията на техническите условия по публичната поръчка, изпълнителят подхванал целенасочени дейности за смяна на изискванията за реализация на поръчката и по-конкретно - подмяна на плануваните 10 наклонено-насочени сондажи с 20 отвесни сондажа, макар потвърдената съгласно БЕМФ неефективност на предлагания метод.

От неправителствената организация изясняват, че за изпълнителя икономическият резултат от предлаганата смяна на вида сондажи е по-ниски разноски за сондирането им в размер на 80-90 млн. лева (стойността на наклонено-насочен сондаж е с към 40 % по-високо от тази на отвесен сондаж). За възложителя нямало положителен стопански резултат, а тежки технико-икономически последици, в това число компрометиране на ПГХ " Чирен ".

Изготвеният отчет за предлаганата замяна бил обект на вътрешен одит в " Булгартрансгаз " , предоставен от изпълнителния шеф директор на сдружението. Според Българския енергиен и минен конгрес заключенията били скандални и би трябвало да са предмет на прокурорско следствие поради цялостното безучастие (или безмълвно съдействие) на управлението на " Булгартрансгаз " ЕАД към дейностите на изпълнителя. От организацията допълват, че вместо да предприеме съответните дейности за отбрана ползите си като възложителя, управлението на сдружението направило опит за дискредитиране на свои специалисти, работещи по плана, в в това число вътрешния инспектор.
 Министерски съвет: Бъдещият газопровод сред „ Чирен “ и мрежата на „ Булгартрансгаз “ е обект с национално значение
Министерски съвет: Бъдещият газопровод сред „ Чирен “ и мрежата на „ Булгартрансгаз “ е обект с национално значение

Целта на плана е да се разшири потенциалът и сигурността на " Чирен "

Освен това изпълнителят предложил смяна и на структурата на сондажите - от " тежка " (с по-дълбоки обсадни и цялостни експлоатационни колони) на " лека " (с по-плитки обсадни колони и по-интервални експлоатационни колони, като в продуктивния период е сегментна и с понижен диаметър). От БЕМФ дефинират това като извънредно рисково при газови сондажи в комплицирани геотехнически условия. Ползата за изпълнителя са по-ниски разноски за сондиране и съоръжение на сондажите в размер на 10-15 млн. лева (по-ниски разноски при сондиране на отвори с дребни диаметри и по-къси обсадни колони). От организацията показват, че още веднъж за възложителя няма положителен стопански резултат, а тежки технико-икономически последици, в това число компрометиране на ПГХ " Чирен ".

От БЕМФ обобщават, че технико-икономическият резултат от предлаганите фундаментални промени в концептуалния план за уголемение на ПГХ " Чирен " дават опция на изпълнителя да преодолее неналичието на опит и експертиза за сондиране на наклонено-насочени сондажи и да получи непозволено към 100 млн. лв. . От неправителствената организация акцентират, че за възложителят остават всички разноски, опасности и тежки технико-икономически проблеми, свързани с бъдещата употреба на ПГХ " Чирен " и сигурно - неговото компрометиране.

Експертите на Българския енергиен и минен конгрес стигат до извода за корупционна процедура по отношение на въпросната социална поръчка, чието осъществяване с определената организация създавало и съществени опасности за енергийната сигурност на страната. Екипът на БЕМФ, направил разбор на дейностите и събитията по организирането и реализирането на публичната поръчка предлага осъществяването й да бъде прекъснато неотложно , като бъдат регистрирани забележките и рекомендациите от отчета на вътрешния инспектор. От организацията оферират също публичната поръчка да бъде стартирана наново при в началото оповестените механически условия и да се осъществя след проверка на херметичността на съществуващите сондажи, тяхната рехабилитация или очистване.

От БЕМФ упорстват да бъдат сезирани българската и европейската прокуратура за дейностите на управлението на " Булгартрансгаз " ЕАД във щета на сдружението и енергийната сигурност на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР