За какво се договори външният министър Хакан Фидан в София,

...
За какво се договори външният министър Хакан Фидан в София,
Коментари Харесай

Мехтеран* на 21 век: нов „турски марш” на Балканите

За какво се контракти външният министър Хакан Фидан в София, Букурещ и Тирана

Обиколката в края на януари - началото на февруари т.г., в столиците на България, Румъния и Албания на турският външен министър Хакан Фидан очерта проекти за по-активно икономическо, само че най-много политическо наличие на Турция в района.

Като се има поради географията на района и присъединяване на Турция и съвсем всички балкански страни в Северноатлантическия алианс, е мъчно да се допусна, че упоменатото пътешестване не е било контрактувано от Анкара, София, Тирана и Букурещ, най-малко с американския Бял дом и Държавният департамент.

В София турският министър се срещна с президента Румен Радев, премиера Николай Денков и ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. Освен това (и това е много забележително) Фидан беседва и с водачите на партиите, съставляващи българското съдружно държавно управление, и беше признат от Главния мюфтия на България, на който турският посетител изрече признателност

Подобно мнение му показаха и в управлението на водещата партия на турското малцинство в България – „ Движението за права и свободи “, както и с „ Демократи за отговорност, сигурност и приемливост “ учредена от някогашния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган, прочут със своята проердоганска позиция.

Да напомним, че в България – основно в южната част на страната покрай границата с Турция – съгласно турски източници (2022-23 г.) от дълго време живеят над 500 хиляди етнически турци, от които 85% са мюсюлмани. През последните десетилетия точно „ турският проблем “ постоянно действаше като катализатор за огромни обществено-политически катаклизми в балканската страна и е малко евентуално Анкара да се откаже от подобен ефикасен лост.

По време на обиколката си Фидан неведнъж акцентира мощния ангажимент на Анкара за Поддържането на стабилността в Черно море

По мнението на турската страна,

Бяха разисквани и В частност, договарянията в София изиграха (ориентировъчно не по-късно от април 2024).

Съгласно наличната информация, на договарянията Турция и България са се договорили да усилят до 2026-27 година с 25-30% годишния потенциал на газовия интерконектор, обвързван с Трансанадолския газопровод (TANAP), по който азербайджанският газ от каспийското находище Шах Дениз се изпомпва през Турция към Балканите и по-нататък през Албания и Гърция към юг Италия.

Конкретен документ за действието на системата Interconnector - TAP обаче не беше публично подписан. Освен това договарящите държавни делегации посетиха ЕндуроСат АД (български производител на аерокосмическа продукция по стандартите на НАТО) в София.

Предварително е контрактувано създаването на план за присъединяване на турски вложители в развиването на този комплекс. Освен това, съгласно Меморандума за съгласие за Air Policing при прекосяване на границата, турската авиация получи правото да пресича границата с България и да прелита над нейната територия при положение на гонене. Такива съглашения се подписват на двустранна основа сред членовете на НАТО с утвърждението и рекомендациите на Брюксел.

Като цяло настоящето посещаване на Х. Фидан в България, както означават от турското външно министерство,

Не по-малко значимо беше визитата на шефа на турското външно министерство в Румъния, където беше оповестено идното основаване на Съвет за стратегическо съдействие сред двете страни.

Ръководителят на румънското външно министерство Луминита Одобеску означи, че А до 2025 година тази цифра, съгласно Х. Фидан, ще доближи 15 милиарда $, изключително откакто през днешния ден

Румънският министър се разгласи „ отбелязвайки, че тя остава „ най-важният претендент “ за Букурещ за присъединение към Европейски Съюз. Изразена е и поддръжка за „ ускорение на по-тясното партньорство сред Турция и Европейски Съюз “, което е в цялостно сходство с политиката за усилване на политическия разговор сред Анкара и Брюксел.

Приблизително същите оценки бяха направени по време на срещите на турския министър с премиера Марчел Чолаку и ръководителя на Сената Николае Чука, както и с представители на турския бизнес в Румъния и турската диаспора в тази страна, при започване на 20-те години наброяваща към 160 хиляди души.

Според някои информации на договарянията в Букурещ е бил разискван и прелиминарен план за тръбопроводно продължение на упоменатия гръцко-българо-турски газопроводен хъб през Румъния до прилежащите й държави-членки на Европейски Съюз: става дума за дългогодишния ( 1990 г.) Проект Набуко, иницииран от Съединени американски щати и Европейския съюз.

Идеята за хъба наподобява е утвърдена, само че към момента не са оповестени по-подробни елементи, в това число източници на финансиране и параметри на допустима работа. В бъдеще се възнамерява в този план и в системата Interconnector-TAP да се включи газ от шелфа на гръцкия Крит и Южните Йонийски острови.

По отношение на договарянията в Албания, която е дълготраен клиент на наследниците на Високата врата, турското външно министерство се оказа доста сбито:

Междувременно в края на 2021 година беше обявено, че размерът на турските вложения в Албания надвишава 3,3 милиарда долара; броят на жителите на тази страна, заети в турски компании, е към 15 хиляди души, а комерсиалният размер надвишава 1,5 милиарда $.

През януари 2021 година в Анкара беше подписано двустранно съглашение „ За стратегическо партньорство “, а в края на предходната година стана известно, че безпилотните самолети Bayraktar ще бъдат признати на въоръжение в албанската войска от 2024 година

Както сподели Е. Рама тогава: Някои задгранични специалисти допускат, че някои от турските БПЛА, идващи в Албания, може да бъдат реекспортирани в Косово или към този момент се реекспортират там (все още няма съответно удостоверение или опровергаване на това). Добавяме, че албанските покупки на турски БПЛА бяха обявени още през декември 2022 година

Фидан посети и строящата се, в това число с турски средства, Голяма джамия в Тирана, която ще стане най-голямата на Балканите

Гръцки и косовски медии оповестиха още през април 2020 година и по-късно, че добре известните териториални несъгласия сред Турция и Гърция значително дефинират взаимната тактика на Анкара и Тирана за индиректно „ изтласкване “ на гръцкото малцинство от южните региони на Албания.

Освен това, макар неотдавнашното стопляне на връзките с Атина, Анкара преди този момент импровизирано поддържа претенциите на Тирана към гръцката Хамерия (северозападен Епир, прилежащ на Албания) и към редица гранични северни Йонийски острови.

Така дългогодишната плетеница от етнотериториални искания и несъгласия в тази част на Балканите надали ще бъде позволена в обозримо бъдеще, колкото и мощно да звучи мехтеран, припомнящ тогавашното вековно османско господство в района.

Мехтеран – фамозен турски боен оркестър с обичайни принадлежности и обилни средновековни дрехи.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниКоментарен Поглед15668Зорница Илиева: Сглобката е надали не пред разпад!? Едни изключителни избори ще бъдат глътка въздух!Алтернативен Поглед59758Валентин Вацев: Ако нещата се развиват както в този момент, ескалацията посредством директен досег сред натовски/американски/ и съветски войски е сигурнаАлтернативен Поглед50340Валентин Вацев: Руската победа при Авдеевка - мотив за републиканците да откажат поддръжка на УкрайнаАлтернативен Поглед38222Вежди Рашидов: В новото време на демокрацията какъв брой паметника направихме, че да бутаме!? Нито един!Алтернативен Поглед29646Румен Петков за визитата на делегация на Политическа партия АБВ на форума " За свободата на нациите! " в МоскваАлтернативен Поглед375687Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед233618Доц. Мангъров, Р.Петков: Пандемията " Х " е едно чучело, което се размахва от Световния стопански форумАлтернативен Поглед115167Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоКоментарен Поглед97751Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....Алтернативен Поглед93135Проф. Николай Витанов: Аз не виждам заплаха от пряк конфликт сред НАТО и РусияАвторски:ПоследниНай-четениСимеон Миланов2547Путин - Тъкър Карлсон - конфликт на два свята и две цивилизации с друго светоусещане pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР