За жителите на Сент Етиен, Франция, Паоло Димитрио, или Роко,

...
За жителите на Сент Етиен, Франция, Паоло Димитрио, или Роко,
Коментари Харесай

Италиански мафиот бе открит да работи в пицария във Франция

За жителите на Сент Етиен, Франция, Паоло Димитрио, или Роко, както на галено го назовават локалните, е елементарен човек, който желае да изкарва прехраната си като притежател на нов италиански ресторант, Caffè Rossini.

„ Искам да предлагам единствено районни и домашно приготвени предписания “, споделя той гордо пред Le Progres, локален френски вестник, в изявление през 2021 година за откриването на новия му ресторант.

Но две години по-късно същата новинарска публикация ще помогне на управляващите да разпознават „ Паоло Димитрио “ като Едгардо Греко – жесток мафиот, търсен за голям брой убийства, осъществени по време на така наречен „ война на мафията “ в провинция Калабрия в Италия.

Служители на Международната организация на престъпната полиция (широко известна като Интерпол) съумяват да арестуват Греко, до момента в който е на път да стартира промяната си в пицарията, където работи.

 Италианските Карабинери

Според прессъобщението на Интерпол за случая, Едгардо Греко е бил надълбоко забъркан в активността на мафията в южната част на италианския район Калабрия. През 90-те години два мафиотски клана – Пино Сена и Перна Прано – преобладават там и насилието сред тях е толкоз интензивно, че италианските управляващи и локалните го назовават „ войната на мафията “.

CBS News оповестява, че Греко е бил член на бандата Перна Прано и е имал връзки с калабрийската Ндрангета, най-мощният незаконен профсъюз в Италия. Той е наказан за две убийства и упрекнат в един опит за ликвидиране: съгласно Le Monde, мъжът е пребил до гибел двама братя, Стефано и Джузепе Бартоломео, с железен кол в рибен магазин през 1991 година Три години след убийствата Греко изравя заровените им тела и ги разтваря в киселина, с цел да прикрие следите си.

През 2006 година управляващите издават заповед за арест му като част от по-мащабна акция против мафията в района. Но преди да съумеят да го арестуват, той изчезва. Съдилищата въпреки всичко го осъждат (in absentia) за още едно ликвидиране като му дават доживотна присъда.

Подполковник Дарио Пини, командващ отряда на италианските карабинери, който проверява Греко, отбелязва пред The New York Times, че мафиотът е бил извънредно сложен за следене, защото не се е опитвал да се свърже с членовете на фамилията си от самото начало, до момента в който е бил на независимост.

Бягайки и изправен пред голям брой заповеди за арест, в това число общоевропейска, Греко, който към този момент се прикрива под името Паоло Димитрио, се реалокира в Сент Етиен, Франция, и стартира работа из локални пицарии. Мафиотът е непроследим години наред, до момента в който новинарската обява не разкрива на проверяващите къде се намира.

През юли 2021 година публикацията във вестник Le Progres споделя история за отварянето на трогателен нов италиански ресторант в Сент Етиен. До текста има фотография на Паоло Димитрио, гордо застанал в трапезарията на Caffè Rossini. Той споделя пред вестника по какъв начин живее в Сент Етиен към този момент от 14 години, че към този момент е локален по душа и че дълбоките му знания за обичайна италианска кухня, изключително калабрийската, идват от баба му.

„ Без значение какъв брой мъчно се пробват бегълците да си основат спокоен живот в чужбина, те не могат да бягат от правораздаването вечно “, декларира генералът от Интерпол Юрген Сток във връзка с опитите на Греко да се слее с живота в Сент Етиен.

След като съпоставят фотосите, които имат на нарушителя, с тези на пицаря във вестника, следователите съумяват да кажат сигурно кой в действителност е този Паоло Димитрио.

Според New York Times италианските следователи осведомят френските управляващи за обстановката и дружно стартират интервенция по наблюдението на килъра. Междувременно Caffè Rossini затваря, откакто се проваля, частично заради пандемията…

Подполковник Дарио Пини споделя пред New York Times, че мъжът в началото отхвърля да е мафиот, само че откакто се среща с италианската полиция от Козенца, „ разбра, че към този момент няма смисъл да продължава да лъже “. Така той признава, че е търсеният дезертьор и с това се стартира работа по процеса на изгонването му назад в Италия.

Продължава издирването на други високопоставени мафиоти, изключително на свързани с Ндрангета. Въпреки работата, която управляващите към момента би трябвало да свършат, Интерпол и италианските следователи могат да отпразнуват една победа.

„ Още един арест на рисков дезертьор демонстрира какъв брой непрекъсната и ползотворна е работата на този фронт “, декларира италианският вътрешен министър Матео Пиантедоси, съгласно New York Times.

Когато се сблъскват с истината за предишното на Едгардо Греко, неговите работодатели и сътрудници във Франция са ужасени. Според Times Маурицио Дайна, притежател на ресторант L’Agora, където Греко работел нощни смени, декларира, че е бил „ шокиран “ да научи, че има наказан палач в личния състав му.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР