За изложба на импресионистите в Лондон, Тейт ще събере отново

...
За изложба на импресионистите в Лондон, Тейт ще събере отново
Коментари Харесай

Изложба на импресионистите в Лондон

За галерия на импресионистите в Лондон, Тейт ще събере още веднъж част от емблематичните изгледи на Моне със постройката на английския парламент, оповестява /БГНЕС/.

Това е първият път, когато цели 6 творби от поредицата, от общо 19 известни досега, са събрани в Европа от 1973 година насам. Изложбата – „ Импресионистите в Лондон: Френските художници в заточение (1870-1904) “, би трябвало да отвори в Тейт Британ през ноември и по-късно да пътува до Petit Palais в Париж идната година.

Изложбата ще показа Клод Моне и Камий Писаро, бягащи от френско-пруската война през 1870 година, с цел да дойдат в Лондон и се обрисува да бъде следващия „ блокбъстър “ на Тейт.

При оповестяването на експозицията в хотел " Савой " (където Моне остава при по-късните си визити в Лондон, откакто е постигнал успех), шефът на Тейт Британ, Алекс Фаркурсън съобщи, че тематиката резонира с настоящите събития: " Това е значим миг в англоевропейските връзки, във време, когато Англия се трансформира в място за леговище за избягващите спорове ".

Сред творбите на Моне ще бъде аспект от 1871 година на Хайд Парк (Роуд Айлънд, Училище по дизайн). Каролин Корбо-Парсънс, организатор на изложбата, показва, че художникът е бил впечатлен от огромните паркове в Лондон, където (за разлика от Париж) човек може да върви по тревата. Въпреки че картината е пресичана от пътеки, никой от изобразените десетки хора не ги употребява.

Друг френски импресионист от британски генезис – Алфред Сисле ще бъде показан от няколко картини, в това число „ Изглед на Темза от моста Чаринг Крос “ (1874). Тя се отпуска назаем от Андрю Браунсорд, английски бизнесмен и човеколюбец, който е направил своето положение от бизнес с приветствени картички.

Писаро се завръща в Лондон през 1892 година и две от картините му ще се завърнат в Обединеното кралство за първи път. Изглед от прозореца на къщата му на Кий Грийн показващ църквата " Св. Анна " и нейния двор, където са заровени художниците Йохан Зофани и Томас Гейнсбъроу. Тя ще бъде заета от професор Марк Кауфман, съветски предприемач.

Друг заем на Писаро ще бъде „ Кю Грийн “ (Musée d`Orsay, Париж), която изобразява и мач за крикет. Корбо-Парсънс показва, че Писаро е удивен от крикета, а " неговите потомци към момента са доста запалени от играта ".

Сред по-късните произведения от Моне ще бъде изложена съвсем нереална панорама към светлините на площад " Лестър " (заем от сбирката на умрелия швейцарски колекционер Жан Планке и брачната половинка му Сузане). От едно и също посещаване в Лондон има два речни пейзажа от моста Чаринг Крос, направени от Савой, заем от частни сбирки. Моне бил толкоз превзет от мъглата на Лондон, че тя го въодушевява серията му от гледки към реките в доста разнородни условия. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР