За инвеститора няма надстрояване, а промяна на ъгъла на покрива

...
За инвеститора няма надстрояване, а промяна на ъгъла на покрива
Коментари Харесай

Телефонната палата в София се сдобива с мансарден етаж и подземен паркинг


За вложителя няма надстрояване, а смяна на ъгъла на покрива за мансардния етаж

Главният проектант на София Здравко Здравков е издал виза за смяна на предназначението на постройката на Телефонната палата в София, включващо капиталово планиране и реорганизация, преустрояване, надстрояване и създаване на под земята паркинг под пететажната постройка. Това излиза наяве от оповестено във вторник на уеб страницата на столичния регион " Средец " известие на районния проектант Жанета Колева.

В него се показва, че визата предстои на обжалване пред Софийския административен съд в 14 дневен период от съобщаването ѝ, посредством Направление " Архитектура и градоустройство “ на Столична община. Този документ би трябвало също по този начин да бъде съгласувана с Националния институт за недвижимото културно завещание, защото постройката е исторически монумент, въпреки и с най-ниска степен за отбрана от страната. Институтът също по този начин би трябвало да утвърди бъдещият капиталов план.

От оповестена по-рано отрайонното кметство публикация от притежателя на постройката – свързаната с предприемача Васил Божков " НГ Пропърти ", купила парцела през май 2017 година от БТК за 17.3 млн. евро, излиза наяве, че желанията са да се построи " мансарден етаж ".

Строителните проекти на " НГ Пропърти " станаха известни през март 2018 година https://www.mediapool.bg/telefonnata-palata-v-sofiya-mozhe-da-bade-nadstroena-news276207.html. Те бяха подкрепени от Министерството на културата, а в този момент и от основния проектант. Според показаните тогава документи постройката, чиято разгъната повърхност е 13 400 кв. м и разполага и с още 3000 кв. м подземно равнище, би трябвало да " порасне " с 4.5 метра.

Според вложителя обаче това не е надстрояване, а реорганизация на покрива, който сега течал и бил в окаяно положение. Щял да се промени наклонът му по този начин, че да се впишел в околната архитектурна среда, защото бил единственият покрив, друг от останалите. Те обаче не са достоверните, а също бяха ремонтирани и част от тях надстроени.

До преди продажбата постройката беше употребена от БТК за нейни административни потребности, за каси възнаграждение на сметките, а част от пространствата бяха превърнати в заведения. Плановете на новия притежател са да я трансформира в музей със модерни изложбени пространства, в част от които ще бъде изложена богатата сбирка на Васил Божков, включваща тракийски златни съдове и разнообразни археологически монументи, датирани от 4000 година прочие Хр. до VІ в. Ще има и офиси, които ще се отдават чартърен, както и " софтуерни пространства ". Отдолу пък ще се направи под земята паркинг, който да поеме част от пребиваващите коли в намиращия се в идеалния център на София регион. Компанията увери пред Mediapool във вторник, че проектирането на реконструкцията на постройката е предоставено на първокласни експерти и няма никаква заплаха при построяването на подземния паркинг да се срути. Още обаче не може да се каже на какъв брой ще възлезе инвестицията, обясниха от компанията.

" НГ Пропърти " е напълно благосъстоятелност на компанията " Ню Геймс ", в която член на съвета на шефовете е акционерът в строителния " Нове холдинг " Васил Божков. Той взе участие и в управата на " НГ Пропърти ", чийто капитал е 36 млн. лева През 2017 година тя е натрупала загуба от 921 хиляди лева, сочи финансовият ѝ доклад, чакащ издание в Търговския регустър.

Намеренията на Божков да трансформира Телефонната палата в частен музей обаче срещат съпротивата на организацията " Спари София ", съгласно която трансформацията ще е " безумство ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР