За хляба, солта и захарта в традиционното ни меню, споделено

...
За хляба, солта и захарта в традиционното ни меню, споделено
Коментари Харесай

Най-важната съставна част на нашата храна е хлябът ♥ Мария ДИМКОВА

За хляба, солта и захарта в обичайното ни меню, споделено от Мария Димкова в нейната „ Нова вегетарианска готварска книга “ (ИК Новата цивилизация).

(Man with Two Loaves of Breads, 1879, by Jean Francois Raffaelli)

~ Хляб

Най-важната съставка на нашата храна е хлябът. Той нормално се прави от пшеничено и от ръжено брашно. Най-доброкачествен се прави от пшеничено брашно, подготвен дружно с триците. Хлябът, подготвен от това брашно е черен, само че съдържа всичката хранителност, която има пшеницата, този самун е най-здравословен. Посредством него най-удачно се контролира храносмилането. Хлябът съдържа в по-малко количество белтък и соли, а в по-голямо количество нишесте, което под въздействието на слюнката и стомашния сок се трансформира в плодова захар, един от най-ценните артикули за нашето здраве. Смесени, тези субстанции благоприятстват за последователното и дълготрайно хранене на организма. Човек, като се храни с самун, може дълготрайно време да работи без да изгладнее. Нашият народ по инстинкт употребява огромно количество самун, с прекомерно положителни последствия.

~ Солта като храна

Във всички времена, за всички хора и всички животни, готварската сол е била действителна и незаменима витална нужда, която нужда пораства изключително с прекосяването от месния към растителния режим. Всяко цялостно отказване на нейното използуване е безпричинно и съпроводено с рискови за здравето последствия. Функциите на готварската сол в организма ни са разнородни. Ние ще изброим единствено по-главните:

1. Дразнейки вкусовите нерви усилва апетита.

2. Образува солната киселина на стомашния сок – безспорна нужда за храносмилането.

3. Улеснява обмяната на веществата.

4. Намалява циркулиращите в организма органични токсини и спомага за тяхното обособяване.

5. Поддържа кисело-алкалното равновесие в тялото и с това се опълчва на минерализирането му. Като имаме поради, че здравият възрастен човек всекидневно отделя посредством урината, потта и изпражненията към 13 г готварска сол, разумно е този разход да бъде напълнен, като се приема сол в умерени или минимални количества.

При някои заболявания (сърдечни, бъбречни, кожни) общото количество на солта би трябвало да бъде понижено. За предпочитане е сивата /нерафинирана/ сол пред напълно бялата, поради магнезиевите соли, които съдържа.

~ Захар

Във типа, в който нормално се използва, а точно като фабрична, захарта е от дребна изгода, тъй като организмът, посредством слюнката и стомашния сок би трябвало да я трансформира в плодова захар и едвам тогава той е в положение да я употребява. Често захарта бива изхвърлена така както е погълната. Само е обременила организма и е умъртвила същинския вкус. Следователно е належащо, изключително за децата, да се понижи използването на фабричната захар колкото е допустимо повече, като се размени с плодова захар, намираща се в плодовете и меда. „ Нека не забравяме – споделя доктор мед. Густав Ридлин, - че елементарната захар, която елементарно се разтваря във вода и се трансформира във въглеокис в тялото, не е тъканообразуващо хранително вещество, а ограбва минералните субстанции. Тя развива единствено пламък, както сламата краткотрайно усилва топлината на тялото и посредством мощно раздразнение кара тия заболели идеалисти да се мамят по отношение на наличността на телесната си топлота и виталната си сила. “

Избрано от: „ Нова вегетарианска готварска книга. 1100 добре тествани предписания “, Мария Димкова, ИК „ Новата цивилизация ”
Картина: Man with Two Loaves of Breads, 1879, by Jean Francois Raffaelli; chinaoilpaintinggallery

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР