За границите ни и ШенгенПродължаваме преговорите за Шенген. Това заяви

...
За границите ни и ШенгенПродължаваме преговорите за Шенген. Това заяви
Коментари Харесай

Премиерът Денков в "120 минути" - за Шенген по въздух и опасностите за "Лукойл"

За границите ни и Шенген

„ Продължаваме договарянията за Шенген. Това съобщи в „ 120 минути “ министър-председателят на България акад. Николай Денков. Той удостовери, че от позицията, която сме видели сутринта, австрийците имат увереност, че би трябвало да ни пуснат най-малко по въздух.

„ Това е тяхна преговорна позиция, а не крайният резултат и ние ще продължим тези договаряния през идващите дни и седмици “, посочи министър председателят и добави, че България би трябвало да съблюдава общите европейски правила и че е недопустимо в допълнение да се вкарват правила за нас и румънците.

Премиерът на Румъния се похвали, че е „ разрушил леда “, само че Виена слага и условия

„ По отношение на границите – и в този момент имаме чиновници на Frontex, ние сме отворени за тях, работим и с австрийски и нидерландски служби. Нищо в това не ни тормози. От по-силния граничен надзор, който ние към този момент успяхме да наложим, печели и България, и Европа “, уточни Денков.

Следващите дни и седмици са решаващи, сподели вътрешният министър Калин Стоянов

„ Има данни, които демонстрират, че за последните месеци броят на опитите за секване на границата е понижен в пъти. Толкова доста, че разликата към този момент е забележима за всички. Има процедури, които са свързани с това кой може да остане в Европа, кой би трябвало да бъде върнат назад. Ако имаше рецензии към България, по-скоро беше предходната година и началото на тази година, че ние не съблюдаваме тези процедури “, съобщи министър председателят.

Той беше безапелационен, че няма договорка за мигранти против Шенген по въздух.

„ Лукойл “

„ Възможно е „ Лукойл “ да потърси най-различни решения. Ние като страна би трябвало да имаме механизъм, посредством който да не позволим това да не бъде някаква фиктивна продажба или пък да отиде във компания, компания, офшорка, която да не може да обезпечи работата на рафинерията “, разяснява Николай Денков.

„ Със сигурност специфичният шеф е инструмент, с който може да се намеси страната относително дейно. В момента изследваме дали би трябвало в допълнение изключително законодателство, с цел да се усещаме по-защитени “, добави още той.

„ Идеята на този шеф е да се поеме контрола за известно време. Най-голямата заплаха за рафинерията е да се окаже, че тя не е захранена с нефт. Тогава тя може да спре работа и да има доста тежки последствия за пазара на горива и хората, които работят там. Губещо ще бъде цялото общество. Изключително значимо е ние да не стигнем до там. Има проблем – „ Лукойл “ като компания, която има огромна мрежа от изходни първични материали, нефт, доставки, търговци, с които работи, тя постоянно може да обезпечи този нефт. Ако страната вземе този надзор, тя е в по-слабата позиция и това е доста по-несигурна среда. Най-добрият вид е „ Лукойл “ да си направи продажбата, прехода, а ние да внимаваме да не отиде в несъответствуващи ръце “, уточни министър председателят.

Дерогацията

„ Не сме сключвали договорка за дерогацията, разсъдъкът победи. Моментална, тридневна дерогация - основава големи опасности за доставките на нефт. Оттам ще има скок на цените и действителна заплаха рафинерията да спре да работи. Това основава големи благоприятни условия, в случай че някой желае да купи рафинерията – цената и ще падне в пъти, само че това би било за сметка на българските жители. Правим всичко допустимо това да не се случи. Не съм виждал сходно сюжети, само че рисковете бяха налице “, съобщи още той.

Очаквайте детайлности.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР