Обвинителният акт е внесен на 6 април 2023 г. и

...
Обвинителният акт е внесен на 6 април 2023 г. и
Коментари Харесай

„Бягство от отговорност“: Защо всички съдии в Сливен са с отвод по делото за пастора, насилвал деца

„ Обвинителният акт е импортиран на 6 април 2023 година и оттова нататък следват серия от отводи на пет съдии, с което се изчерпа и броя на съдиите от наказателната гилдия на Районен съд-Сливен. Съдиите са си създали самоотводи още сега, в който делото им е разпределено. Има бягство от отговорност “.

Това съобщи юристът на част от потърпевшите на блудничество от пастора Даниел Хъл Стойко Славов в „ Тази заран “. 

„ Аз встъпих по това дело през декември 2023 година Тогава то беше разпределено на ръководителя на Районен съд-Сливен. Тя си направи отказ, защото е взела първичната мярка за неотклонение, макар че законът не я задължава, само че такова искане беше направено от отбраната “, изясни юристът.

По думите му терзание буди последният отказ на арбитър, защото там не е имало даже и фиктивен мотив.

„ Всичко стартира добре, разпоредителното съвещание мина, бяха отхвърлени всички възражения за позволени основни процесуални нарушавания в досъдебното произвеждане и в идващото съвещание бранителят на Даниел Хъл направи искане за отказ тъй като се тормозил, че правосъдният състав бил преднамерен, без всякакво съображение “, разказа Стойко Славов. 

Въпреки че съдът смята настояването на отбраната на пастора за отказ за безпричинно, защото никой от състава на съда не е преднамерен или привързан, то е признато. Адвокатът прочете претекстовете на съда за решението:

„ Съдът следва да одобри, че никой от състава не е преднамерен, само че с цел да се избегнат всевъзможни подозрения от неговата безпристрастност следва да се води от разглеждането на делото и то да се рапортува за установяване на нов докладчик на правилото на инцидентен избор. Звучи ми като бягство от отговорност “, уточни юрист Славов.

Така делото не може да стартира към този момент година откогато е импортирано в съда, а пасторът Даниел Хъл е арестуван през август 2022 г. 

„ Обвинителният акт е импортиран в последния миг тъкмо преди да изтече оптималният 8-месечен период за задържане на едно лице под стража. През това време прокуратурата дори не си е направила труда да разпита децата пред арбитър и сега не можем да прочетем техните показания. Трябва да ги разпитваме отначало и те да минават през цялото това изтезание, да бъдат разпитвани в синя стая. Това е една подигравка. Децата и техните родители губят религия в правораздаването “, съобщи отбраната на част от пострадалите. 

„ Децата към този момент са свидетелствали против него, описали са тъкмо и ясно незаконните хомосексуални дейности, които е правил и мен персонално ме е позор и като правист, и като българин, че Даниел Хъл е намерил кей за своите извращения в България и че правосъдната ни система не може да се оправи с него към този момент години наред “, добави Стойко Славов. 

Адвокатът разяснява и информацията, че английският свещеник продължава да изпраща писма и пари на жертвите и техните фамилии. 

„ Не знам какъв брой тъкмо писма е изпратил. Лично съм се срещнал единствено с едно. Там той не прави опити да ги склонява да лъжесвидетелстват, а изяснява на едно от децата, което е мой клиент, какъв брой доста го обича, написа цитати от Библията и така нататък “, сподели Славов. 

Делото на 14 май ще се гледа от цивилен арбитър, което юристът дефинира като следващ парадокс и уточни: „ Това е по закон – преди делото да бъде изпратено на различен Районен съд, първо то би трябвало да се извърти през всички цивилен съдии на съответния съд. Това е парадоксът – сега това комплицирано дело, неповторимо за България ще бъде обсъждано от цивилен арбитър “. 

Британският свещеник Даниел Хъл  е упрекнат в блудничество с малолетни момчета от ромската махала на Сливен. В момента той е арестуван в Бургаския затвор. Според показанията на пострадалите Хъл е имал контакт с 14 деца. 

45-годишният свещеник беше задържан за пръв път през септември 2019 година и упрекнат за блудничество с 8 момченца. През август 2022 година Даниел Хъл още веднъж бе задържан и упрекнат в разврат с три малолетни и едно малолетно момче от ромския квартал " Надежда " в Сливен.

Според обвиняването в интервала от юни до 10 август 2022 година Хъл подмамвал децата с лакомства и пари, употребявайки ситуацията им на взаимозависимост по отношение на него. 

 

Продължи да четеш  
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР