Общината в Кюстендил ще дава стипендии за бъдещи лекари и

...
Общината в Кюстендил ще дава стипендии за бъдещи лекари и
Коментари Харесай

Община ще дава стипендии и жилища на медици, ако останат да работят там

Общината в Кюстендил ще дава стипендии за бъдещи лекари и медицински експерти . Единственото изискване е да останат да работят в града след дипломирането си. Целта на управата е да се оправи с дефицита на личен състав и да задържи младежите в града.

Инициативата е на кмета на Кюстендил и общинския съвет. 

„ Още в предизборната акция бях поел ангажимент, че ще осигуря стипендии на медицински експерти и на лекари , с цел да могат да се върнат и да работят в Кюстендил, само че при явен ангажимент. Ще се опитаме да подсигурим и жилища. Направих проверка на общинските жилища и все още имаме освободени 13. При встъпването ми имахме единствено 5, т.е. към този момент имаме 18 жилища. Част от тях ще бъдат предоставени на медици за да ги мотивираме да дойдат и да останат да работят тук “, сподели кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

 Лекари отличници: 45 бъдещи доктори получиха стипендии от БЛС България 2 мин. Лекари отличници: 45 бъдещи доктори получиха стипендии от БЛС  „ Лекарите, на които имаме вяра “: Отличиха трима млади медици България 1 мин. „ Лекарите, на които имаме вяра “: Отличиха трима млади медици  Катя Сунгарска: Няма по-голяма школа за един млад доктор от Спешната помощ Тази сутрин 2 мин. Катя Сунгарска: Няма по-голяма школа за един млад доктор от Спешната помощ  „ Заклех се “: 751 млади лекари поставиха Хипократова клетва България 2 мин. „ Заклех се “: 751 млади лекари поставиха Хипократова клетва  Лекари отличници: 45 бъдещи доктори получиха стипендии от БЛС България 2 мин. Лекари отличници: 45 бъдещи доктори получиха стипендии от БЛС  „ Лекарите, на които имаме вяра “: Отличиха трима млади медици България 1 мин. „ Лекарите, на които имаме вяра “: Отличиха трима млади медици  Катя Сунгарска: Няма по-голяма школа за един млад доктор от Спешната помощ Тази сутрин 2 мин. Катя Сунгарска: Няма по-голяма школа за един млад доктор от Спешната помощ  „ Заклех се “: 751 млади лекари поставиха Хипократова клетва България 2 мин. „ Заклех се “: 751 млади лекари поставиха Хипократова клетва

Стипендиите са в размер на 400 лева месечно. Парите са планувани в бюджета на общината, изготвя се и устав, който ще бъде координиран, добави Атанасов. Не е наложително стипендиантите да бъдат от Кюстендил. Важно е те да бъдат млади студенти, а изискването е след следването си пет години да работят за болничното заведение или общианта в града.

„ Няма да слагаме условия, желаеме да притеглим допустимо повече млади експерти в своята област да дойдат и да работят в Кюстендил и да имат явен ангажимент. Ще дадем и алтернатива с изключение на да имат контракт с болничното заведение, да сключат петгодишен контракт с общината и да работят или на кабинет, или в яслена група, или в някоя от обществените ни услуги. Това ще подсигурява, че тези хора ще останат тук, ще се развиват и ще основат своите фамилии тук “, уточни кметът на Кюстендил.

Снимка: iStock

От близо 20 години болничното заведение в Кюстендил дава стипендии за медицински сестри и лекари през цялото им образование в размер на 370 лева месечно. Голямата част от тях се връщат и работят тук, основават фамилии. Има редки случаи, когато се женят и отиват да живеят в различен град “, сподели шефът на лечебното заведение доктор Александър Величков.

 

От болничното заведение прегръщат новата самодейност на общината.

„ Болницата е извънредно затруднена във връзка с фрагментите. Удовлетворени сме доста от концепцията на кмета и общинския съвет, които демонстрират съпричастност към опазването на здравето и особено към болничното заведение. Така хората, които биха получили стипендия и от болничното заведение, и от общината на процедура ще получават чиста сума съвсем равна на една минимална работна заплата “, сподели доктор Александър Величков.

Снимка: iStock

Към предлагането към този момент има интерес.

„ През обществените мрежи се свързаха с мен младежи. Ще създадем и промяна в правилника – ще отпадне условието за непрекъснат адрес на територията на Кюстендил. Ще отпаднат и други текстове, с цел да може повече хора да аплайват и да бъдат утвърдени. Направлението ще продължава и лаборанти, и медицински сестри, и акушери и лекари “, изясни кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР