За граничния пункт Струмяни-Берово, който ще е между България и

...
За граничния пункт Струмяни-Берово, който ще е между България и
Коментари Харесай

€11 милиона отиват за строежа на граничния пункт Струмяни-Берово между България и Северна Македония

За граничния пункт " Струмяни-Берово ", който ще е сред България и Република Северна Македония най-накрая има зелена светлина. Инвестицията е на стойност над 11 милиона евро и е най-големият план по ръководените от Министерство на регионалното развитие стратегии за трансгранично съдействие. Това оповестиха от районното министерство.

На българска територия ще се изградят няколко здания и ще се довърши довеждащият път. От другата страна на границата ще се модернизират структурите и оборудванията. Приоритет в дейностите ще са инсталирането на ВЕИ и потреблението на енергоефективни материали.

Инвестицията е разграничена на две етапи. В първата, която ще завърши през 2026 година, ще се правят подготвителните действия, свързани с обмисляне, планиране и избор на реализатори. Във втората - от 2027 до 2029 година, ще се осъществят строителните действия по инфраструктурата на граничния комплекс.

Очаква се броят на преминаващите границата сред България и Република Северна Македония да се усили от 657 000 на 722 700 души годишно след въвеждане в употреба на новия граничен пункт.

Според заместител министъра на районното развиване и благоустройството Ангелина Бонева инвестицията е необратима и за нея има напълно обезпечено финансиране - както европейско, по този начин и национално.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР