За горчивия вкус в устата може да има няколко причини,

...
За горчивия вкус в устата може да има няколко причини,
Коментари Харесай

Горчив вкус в устата - каква е причината и какво да правим

За горчивия усет в устата може да има няколко аргументи, вариращи от по-прости проблеми, като неприятна хигиена на устната празнина, до по-сериозни - като гъбична зараза или киселинен рефлукс.

Пушенето на цигари също може да аргументи горчив усет в устата, който продължава от няколко минути до няколко часа. В този случай усетът нормално се усъвършенства след консумация на други храни, пиянство на вода или измиване на зъбите.

Но в случай че горчивият усет продължава дълго време или ви се случва доста постоянно, целесъобразно е да се обърнете към гастроентеролог.

Ето кои са вероятните аргументи за появяването на това неприятно недоволство и методите за справяне с него.

1. Лоша хигиена на устната празнина

Това е най-честата причина за горчив усет в устата, изключително при пробуждане. В случая казусът е предизвикан от натрупването на слюнка и бактерии по езика, зъбите и венците, което предизвиква неприятен мирис.

Какво да извършите: миенето на зъбите най-малко два пъти дневно, един път след пробуждане и един път преди лягане е задоволително. Също по този начин е доста значимо да четкате и езика си, защото върху неговата повърхнина се натрупват голям брой бактерии и мъртви кафези.

2. Прием на антибиотици или антидепресанти

При усвояване се всмукват от организма и се освобождават в слюнката, причинявайки горчив усет в устата. Например някои антибиотици, като тетрациклини, медикаменти за подагра, като алопуринол и литий както и медикаменти, употребявани за лекуване на някои сърдечни болести.

Хората, които употребяват антидепресанти, също могат да изпитват сухота в устата и това може да се отрази отрицателно на усета им.

Какво да извършите : горчивият усет нормално изчезва няколко дни след началото на приема на този тип медикаменти. Но в случай че той е непрекъснат и е противен, се предлага да потърсите професионална помощ от доктор, с цел да прецените опцията за потребление на друго лекарство, което не предизвиква този тип странични резултати.

3. Бременност

Дисгеузията, известна още като железен усет в устата, е доста постоянно срещан признак при множеството дами през първия триместър на бременността. Той се дължи на хормоналните промени, които протичат в организма. Разбира се, дисгеузията трае малко и по-късно изчезва по изцяло натурален метод.

Какво да извършите : превъзходен метод да се отървете от горчивия усет в устата е да пиете лимонада или да смучете лимоново резенче.

4. Витаминни добавки

Някои витаминни добавки, които съдържат огромни количества железни субстанции като цинк, мед, желязо или хром, могат да причинят железен и горчив усет в устата. Този непряк резултат е доста постоянно срещан и нормално се появява, откакто добавката се всмуква изцяло от организма.

Какво да извършите : целесъобразно е да изчакате няколко минути, с цел да позволите на тялото да всмуква добавката. Ако горчивият усет е натоварен или се появява доста постоянно, би трябвало да се консултирате с доктор, който ще реши опцията за понижаване на дозата или промяна на добавката.

5. Гастроезофагеален рефлукс

Гастроезофагеалният рефлукс е положение, при което стомашно съдържимото доближава хранопровода, откакто стартира храносмилането. Съответно в устата чувството е за горчив и кисел усет.

Какво да извършите : избягвайте да ядете храни, които са доста мазни или мъчно смилаеми, защото те усилват киселинното наличие в стомаха. Също по този начин е значимо да избягвате потреблението на огромни порции, защото това в допълнение затруднява активността на стомаха.

6. Проблеми с черния дроб

Когато черният дроб не работи вярно, тялото стартира да натрупва огромни количества амоняк. Това токсично вещество нормално се трансформира в урея и се отстрани с урината. Повишените равнища на амоняк предизвикват смяна във усета, сходен на риба или лук.

Какво да извършите : чернодробните проблеми нормално имат други признаци, като гадене или отмалялост. Ето за какво, в случай че подозирате чернодробно заболяване, се предлага да потърсите помощ от хепатолог за потвърждаване на диагнозата и започване на лекуване, в случай че е належащо.

7. Респираторни инфекции

Инфекциите на горните дихателни пътища, като простуда, ринит, синузит или тонзилит, могат да причинят горчив усет в устата заради веществата, създавани от бактериите, виновни за този тип инфекции.

Какво да извършите: значимо е да пиете най-малко 2 литра вода дневно, защото това оказва помощ за облекчение на горчивия усет и форсира възобновяване.

Важно: Статията е с осведомителен темперамент и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с доктор!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР