Задават се фалити на аптеки, важни лекарства изчезват! Защо аптеките

...
Задават се фалити на аптеки, важни лекарства изчезват! Защо аптеките
Коментари Харесай

Фармацевтите бият тревога: Задават се фалити на аптеки, важни лекарства изчезват

Задават се банкрути на аптеки, значими медикаменти изчезват! Защо аптеките са застрашени от банкрути, а пациентите от липса на значими медикаменти, ще стане ясно по време на брифинг в Пловдив от 10 часа на 29 юни в хотел Double Tree by Hilton Plovdiv.

Фармацевтите са притиснати още от октомври 2023 година, когато министерството на опазването на здравето ги задължи да отпускат антибиотици и медикаменти за диабет единствено на електронна рецепта, без да е провело тестови интервал и да е отстранило неуредиците с номенклатурите в употребяваните софтуери и НЗИС. За страдание, това докара до невъзможността на огромен брой пациенти да получат нужните им животоспасяващи медикаменти в точния момент и сложи лекари и фармацевти в колапс.

Собственици на аптеки, народни представители, професори от университетските среди и анализатори сядат на една маса, с цел да обсъдят проблемите в аптечния отрасъл.

Форумът слага тематиката: „ Българската аптека е на кръстопът сред фармацевтичната грижа и търговията “. Инициативата е предизвикана от следващата смяна в метода на работа на аптеките с Касата.

Фармацевтите бият паника: Задават се банкрути на аптеки, значими медикаменти изчезват 26.06.24 14:05 Мицкоски отговори на Радев и Борисов: Посланията от България са типични за Средновековието, няма да превиваме тил и да коленичим 26.06.24 13:51 Вдигат фрапантно парите за раждане на второ и трето дете 26.06.24 13:46 Велизар Енчев пред SafeNews: Българо-македонските връзки са обречени 26.06.24 13:23 Русия трансформира играта – вкарва новосформирана комбинирана войска във войната 26.06.24 13:22

Форумът ще прегледа редица проблеми, сред които:

неефективна административна интервенция, липса на единна номенклатура, липса на бистрота при въвеждането на нормативните промени, липса на връзка сред националната здравно-информационна система, софтуерите на аптеките, лекарите и Националната здравноосигурителна каса. Ще бъдат наранени тематиките с дефицита на медикаменти и недоволните клиенти, както и заплахата от банкрути на аптеки.

Задават се банкрути на аптеки

Целта на форума е да изрази мнението на притежателите на аптеки, които не могат да работят заради неефективното въвеждане на електронизацията в лекарствоснабдяването, както и да обясни на обществеността казуса с достъпа до медикаменти. Важно е да стане ясно, че сега фармацевтите нито имат време да съветват, нито могат да отпускат медикаменти, в случай че електронните системи не си „ приказват “!

Както SafeNews писа, чака се да влязат промени при изписване на медикаменти.

Лекарите да имат право да предписват на една рецептурна бланка медикаменти, свързани с лекуването на разнообразни болести. Ана един протокол – едно лекарство в до три разнообразни дози за едно заболяване. За лекуване на едно заболяване пък да се позволява определяне на до три лекарствени продукта. Това плануват промени в Наредба № 4 от 2009 година за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, качена за публично разискване.

Освен това измененията оферират лекарите да издават една електронна рецепта

за назначена терапия с изцяло платени медикаменти, когато се предписват за настоящия месец. Тази наредба разрешава изключения, когато към лечението се прибавя нов/и лекарствен/и продукт/и. В случай че дадена рецепта е отчасти изпълнена в аптека, останалите медикаменти могат да бъдат закупени в същата или друга аптека. Сключила контракт с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
Това обаче би трябвало да стане до два работни дни от първичната частична покупка на медикаментите. Но не по-късно от датата на приключване на периода на годност на рецептата, написа още в измененията. Идеята е при липса на даден медикамент, пациентът да го потърси на друго място или да изчака доставката му в същата аптека в границите на 24 часа.

 

 

Източник – Petel.bg

Още вести четете в: България, Здраве За още настоящи вести: Последвайте ни в Гугъл News
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР