За година нагласите у нас към международните политики на Русия

...
За година нагласите у нас към международните политики на Русия
Коментари Харесай

Най-после нормализацията взе превес: Българите, които не одобряват политиката на Русия, вече са повече от тези, които я одобряват

За година настройките у нас към интернационалните политики на Русия са очевидно влошени. Нетната стойност на оценките за политиките на Русия у нас в този момент е -3. Година по-рано беше +17. Това е един от изводите в новото световно проучване на на усещанията за интернационалните суперсили и техните политики, както и за резултата на отдръпването на Съединени американски щати от Афганистан. Изследването е извършено от Световната асоциация " Галъп интернешънъл " в края на 2021 година Изследването покрива 45 страни по света и повече от 42 000 пълнолетни жители.

 Оценка на политиката на суперсилите в България Оценка на политиката на суперсилите в България Източник: Галъп интернешънъл
За част от българското общество към момента наподобява най-трудно да образува ясна позиция във връзка с въздействието на интернационалните политики на Руската федерация. Показателно за това е, че най-голямото струпване на отговори на въпроса за Русия е към опцията " не мога да преценява " – 37%. 33% са на мнение, че политиките на Москва дестабилизират света, а 30 % са на противоположното мнение.

Най-убедени, че Руската федерация дестабилизира света с политиките си са жителите на Косово (69% отговори дестабилизира), Румъния (57% отговори дестабилизира) и Босна и Херцеговина (55% " дестабилизира " ). Това слага нашата страна по-скоро " в средата " в оценките си към политиките на Русия. На Балканите най-високи са дяловете на отговорите " стабилизира " в Албания (86%) и Сърбия (64%).

 Оценка на политиката на суперсилите по света Оценка на политиката на суперсилите по света Източник: Галъп интернешънъл
Според българите, интернационалните политики на Съединени американски щати по-скоро дестабилизират света – 53% от запитаните у нас считат по този начин. 16% са на противоположното мнение. Една трета на могат да преценяват. Преди година 19% от българите смятаха, че Щатите стабилизират света, 55% виждаха дестабилизиращ резултат в интернационалните политики на Съединени американски щати, а 26% не можеха да преценяват.

Така чистата стойност на оценката на политиките на Съединени американски щати у нас е на практика непроменена – -36 предходната година и -37 в този момент. Изглежда, че за една година съотношението на отговорите е по-скоро непокътнато и най-съществената смяна във връзка с Съединени американски щати – по този начин и за останалите суперсили – се показва в растеж на отговорите, регистриращи съмнение.

 Отношение в България към Съединени американски щати след изтеглянето от Афганистан Отношение в България към Съединени американски щати след изтеглянето от Афганистан Източник: Галъп интернешънъл
От страните в нашия район най-критично ориентирани към Щатите са респондентите в Сърбия (71% отговори дестабилизира) и в Босна и Херцеговина (59% дестабилизира). На противоположната позиция за жителите на Албания (72% отговори стабилизира) и Косово (70% стабилизира). В Румъния мненията са по-скоро разграничени – 41% от запитаните там считат, че Съединени американски щати стабилизират света с интернационалните си политики, а 42% виждат по-скоро дестабилизиращ резултат.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР