За Гърция средствата от възстановителния фонд на ЕС са възможност

...
За Гърция средствата от възстановителния фонд на ЕС са възможност
Коментари Харесай

Гърция ще отпуска кредити с по-ниски лихви за бизнеса с пари от ЕС

За Гърция средствата от възстановителния фонд на Европейски Съюз са опция да направи стопанската система си по-конкурентоспособна. Правителството е решило да поправи казуса, пред който се изправят хиляди компании в страната, а точно скъпите заеми. То желае да употребява 11.7 милиарда евро от получените евросредства, с цел да понижи разноските за взимане на заеми за бизнеса и да усили вложенията до равнищата им в други членки на Европейски Съюз, написа Financial Times.

" Ако не създадем това, стопанската система ни в никакъв случай няма да успее да се възвърне ", показва асистент министърът на финансите Теодорос Скилакакис.
Каква ще бъде процедурата
Според проекта Гърция ще получи заем от Механизма за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз с рента покрай нулата и ще трансферира парите към банките, с цел да може бизнесът да взема доста по-евтини заеми, като лихвените нива ще са близки до тези в другите страни от еврозоната. Въпреки че в този момент гръцката стопанска система е в доста по-добро положение след осем години на осъществяване на стратегия за промени, процентът на необслужваните заеми е най-голям във валутния блок. Гръцките банки към момента оферират най-скъпите заеми в блока, което слага фирмите в неравностойно състояние.

В началото на месеца шест банки в Гърция, както и Европейската капиталова банка и Европейската банка за възобновяване и развиване ще получат първия транш от фонда в размер на 1.57 милиарда евро и ще стартират да дават заеми. Процесът по одобрение на претендентите ще бъде отговорност на самите банки без намесата на държавното управление, като самостоятелни инспектори ще съблюдават процедурата.
Реклама Съмнения в проекта
Някои опозиционни политици обаче се съмняват дали проектът в действителност ще проработи. От лявата партия СИРИЗА настояват, че множеството компании в страната са прекомерно дребни, с цел да покрият критериите за приемането на средства, и надлежно желанията на държавното управление няма да имат значителен резултат върху стопанската система. Освен това СИРИЗА подлага на критика неналичието на държавен мониторинг при даването на заемите. Според партията не е вярно банките да управляват цялата процедура, тъй като програмата може да се употребява за даване на заеми на корпорации, които към този момент имат достъп до ликвидност.

Главният изпълнителен шеф на Eurobank Фокион Караваис показва, че проектът е ориентиран най-вече към по-големите компании, които са възприемани за по-доходоносни. Само 2.5% от към 900 000 бизнеса в Гърция могат да бъдат избрани като междинни и огромни. Някои сполучливи по-малки компании ще съумеят да покрият критериите за приемане на заеми, само че множеството няма да могат, тъй като имат предходни просрочени отговорности или не са на облага.
Нагоре, нагореНад 10 пъти по-висок е бил броят на мощностите от ВЕИ, които са присъединени към гръцката енергийна система през 2021 година по отношение на 2020 година, осведоми ANA-MPA. За предходната година е имало предложения за присъединение на 1346 нови енергийни мощности, до момента в който година по-рано броят им е бил 103. Но повишаването на общата им мощ е по-малко, т.е. 3 гигавата през 2021 година по отношение на 1.6 гигавата през 2020 година Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР