За финансиране от капиталовата програма от общини от област Враца

...
За финансиране от капиталовата програма от общини от област Враца
Коментари Харесай

Движението по пътя Мездра - Ботевград ще бъде пуснато до средата на февруари с временна организация на движението

За финансиране от финансовата стратегия от общини от област Враца са декларирани 22 плана за 115 млн. лева

На 15 февруари 2024 година ще бъде пуснато придвижването по новостроящия се скоростен път сред Мездра и Ботевград, с което ще се облекчи трафикът в Северозападна България и интернационалният кулоар Видин - София. Това разгласи във Враца министърът на районното развиване и благоустройството Андрей Цеков. Там той организира среща с народни представители от района и членове на парламентарната районна комисия, регионалния шеф Надя Донкинска, кметове и представители на 10-те общини в региона.
Министърът осведоми, че все още физическото осъществяване на трасето Мездра - Лютидол е 65%. След като бъде пуснато придвижването на леки и товарни коли, ще остане построяването на двата огромни пътни възела на две равнища – при Мездра и Дърманци, които ще бъдат подготвени до края на тази година. „ Уверен съм, че до края на 2024 година цялото осъвременено трасе от Ботевград до Мездра ще бъде пуснато за придвижване “, съобщи Цеков. Министърът уточни, че построяването на пътния сектор е станал жертва на безвремието, първо поради пандемията от коронавирус, а по-късно и от последвалите политически рецесии в страната. „ Масовото строителство по всички сектори от плана стартира последната година при изискване, че още в края на 2020 година за сектора сред Мездра и Ботевград е взето решение за препроектиране на заложените в началото като кръгови кръстовища с такива на две равнища. Близо 3 години по тях не се е работило, което наложи още при започване на нашето ръководство да действаме подробните устройствени проекти и целия капиталов план. Дейности, които лишават сред 7 и 9 месеца “, означи министър Цеков. Той уточни, че строителството на сектора не е било допустимо без да се спре трафикът. „ Работи се в сложен терен. До момента са взривени и извозени повече от 1 млн. тона скална маса, с цел да се разшири трасето “, разяснява той.

В отговор на въпрос ръководителят на Управителния съвет на Агенция „ Пътна инфраструктура “ инж. Ясен Йорданов посочи, че строящият се сектор ще бъде отворен отчасти, като придвижването ще минава както по остарелия, по този начин и по новия път, 5 км ще е придвижването по новото трасе с две ленти, а сред Ребърково и Мездра ще се пътува в двете посоки в едно платно. Ще се наложи обаче пътят да бъде затворен още един път поради построяването на пътните възли при Мездра и Дърманци, добави инж. Йорданов.
В отговор на въпрос за качеството на работата министър Цеков уточни, че има няколко системи за надзор на строителството и контрол, а инспекции се вършат и от Института по пътища и мостове към АПИ.

Регионалният министър разяснява още, че друга част от пътя Видин - Ботевград – сред Враца и Монтана е бил пропуснат от страната. От 2013 година за него до момента не е разпознато ново трасе. Затова през декември 2023 година е оповестена социална поръчка за абстрактен план и цялостни геоложки изследвания за планиране за него и за обхода на Враца, който да се разшири с две ленти и да стане с габарит на скоростен път.

Предстои да бъде оповестена социална поръчка и за ремонт на пътя сред Враца и Мездра, който ще бъде на инженеринг. Той е заложен в капиталовата стратегия на АПИ за 2024-2026 година, сподели министър Цеков. И добави, че тя планува главен ремонт на 244 км пътна инфраструктура и настоящ ремонт на 83 км републикански пътища, както и на 9 пътни уреди в област Враца.
Още през тази година ще стартира главен ремонт на трасето Враца - Оряхово. За него има определен архитект, следва избор на реализатор. Проектът за модернизацията му е от стратегическо значение, с цел да може да се направи съвременен път до пристанището на Оряхово. Заложени са средства за абстрактен план, поръчката ще се разгласи идващите месеци, сподели още Андрей Цеков. Предвиден е и обходен път на Оряхово. За финансирането му АПИ кандидатства по Програма „ Развитие на районите “. Стойността на плана е 57 млн. лева, добави той.

Пътят Плевен - Враца е очакван за настоящ ремонт. АПИ обаче ще направи инспекция и ще реши дали в обособени сектори не е необходим главен ремонт, сподели още районният министър.

До края на месеца се чака да стартира ремонтът на моста в Горна Кремена, който ще бъде изпълнен в двумесечен период. Процедира се издаването на позволение за градеж, заяви инж. Десислава Паунова – член на Управителния съвет на АПИ.

Министър Цеков осведоми, че 22 общински плана от област Враца на стойност 115 млн. лева са декларирани за финансиране от държавната финансова стратегия през Министерство на регионалното развитие. Проектните оферти са за ВиК действия, благоустрояване на цели квартали, улици, осветяване, спортна инфраструктура, ремонт на читалища. С тях през интервала 2024-2026 година ще се усъвършенства благосъстоянието на общините, акцентира Цеков.

След работната среща пред медии министър Цеков разяснява и финансираната посредством НПВУ процедура „ Подкрепа за стабилно енергийно възобновяване на жилищния сграден фонд “. Той уточни, че при подготовката ѝ през 2022 година е предпочетен метод, който дава опция на всяко едно съдружие на притежатели в страната да взе участие на конкурентен принцип. „ Имаме 1,129 милиарда лева, а подадените планове са за към 4 милиарда лева Разбирам разочарованието на кметовете и жителите, само че това е обикновено, когато се състезават толкоз доста претенденти “, сподели Цеков. И добави, че бенефициентите може да подадат тъжби в Министерство на регионалното развитие, в случай че позволен, че са ощетени.

Министърът обърна внимание, че в бъдеще жителите ще могат да аплайват за средства за саниране и през други стратегии, като финансирането няма да е 100% грантово по условие на Европейска комисия.

В отговор на въпрос за опцията за манипулиране на данни при подготовката на плановете Андрей Цеков прикани жители, които разполагат с доказателства, да подадат сигнал до Агенцията за стабилно енергийно развиване (компетентен орган, отговарящ за енергийните инспектори и документите, които те изготвят), Европейската прокуратура и с копие до Министерство на регионалното развитие, с цел да бъде направена инспекция на място. И подсети, че процедурата планува надзорен одит от самостоятелен инспектор след осъществяването на програмата. Така в случай че има разминаване сред прогнозните данни и реализирана спестовност от сила и нездравословни излъчвания след осъществяване на ограниченията, то тогава общината и притежателите ще би трябвало да възвръщат 100% безвъзмездното финансиране.

След извършената през днешния ден среща министър Цеков инспектира на място строителството на трасето сред Мездра и Ботевград. В инспекцията участваха също народни представители, регионалният шеф на Враца Надя Донкинска, управлението на Агенция „ Пътна инфраструктура “ и кметът на Враца Калин Каменов.

*Източник: www.mrrb.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР