За евреите по целия свят днес започва празникът на неугасващата

...
За евреите по целия свят днес започва празникът на неугасващата
Коментари Харесай

София отбеляза празника на неугасващата светлина Ханука

За евреите по целия свят през днешния ден стартира празникът на неугасващата духовна светлина - Ханука. Стотици се събраха в Централната софийска синагога за запалването на свещите за Празника на светлината, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Президентът Румен Радев възпламени първата свещ от ритуалния свещник дружно с второкласничката Ава.

Радев сподели, че за него е “чест да бъдем дружно в един подобен знаков церемониален миг - запалването на първата свещ ". Той акцентира, че еврейската общественост е значима и неразделна част от нашият народ

Държавният глава уточни, че Ханука от епохи носи вярата за успеха над злото и вярата в утрешния ден.

" В днешното време на засилващо се опълчване, когато гласът на разсъдъка все по-често е заглушаван от омразата и дулото на оръжието, нашето обръщение довечера за Ханука е по-силно от всеки път. Светлината може да се проправи път единствено с нашата посветеност и отговорност “, безапелационен е той.

„ Вярвам, че в оставащите дни до края на изпълнената с драматизъм 2022 година във всеки храм в България, без значение от изповеданието, дружно ще отправим молитва за мир, благополучие и съгласие. Нека пуснем светлината в сърцата и мозъците си, с цел да озари тя и целия свят. Честит празник ”, сподели още Радев.

Кметът на столицата, Йорданка Фандъкова възпламени втората свещ за празника Ханука.

„ Светлината ни е нужна, с цел да преодолеем провокациите, пред които светът е изправен. Днес, когато палим първата свещ на празничната ханукия резервираме вярата за по-добро, мир и вяра. Нашият град София е знак на приемливост и мъдрост. Пожелавам ви радостни празници! ”, сподели тя.

Йорам Елрон, посланник на страната Израел в България, възпламени третата свещ от ритуалния свещник и пожела на всички радостни празници.

Проф. Цветомир Димитров, изпълнителен шеф на Университетска Първа МБАЛ - София " Св. Йоан Кръстител ", възпламени четвъртата свещ и също насочи благопожелание за щастливи празници. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР