За евентуална актуализация на пенсиите и на минималната работна заплата

...
За евентуална актуализация на пенсиите и на минималната работна заплата
Коментари Харесай

Актуализират пенсиите спрямо инфлацията?

За възможна актуализация на пенсиите и на минималната работна заплата ще се реагира съгласно обстановката и размера на инфлацията. Това разяснява министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков при визитата си в Русе.

Той уточни, че в българското законодателство е планувано на всеки 1 юли да се актуализират пенсиите с 50 % от повишаването на инфлацията и с 50 % от повишаването на междинния застрахователен приход. " Само че в българското законодателство е записано, че се гледа миналата година ", посочи министърът.

По думите му събитията непрекъснато се менят, а войната в Украйна дава отражение и на българската стопанска система.

" Ще реагираме съгласно обстановката и съгласно инфлацията. Има забавни оферти за компенсиране на пенсиите и на приходите ", сподели Гьоков.

Той напомни, че от 1 април т. година минималната работна заплата ще бъде 710 лв.. " Дай боже да не стигаме до тези времена, когато заплатите се сменяха на всеки три-четири месеца ", сподели министърът.

Той изясни, че в министерството се работи по механизма за установяване на минималната работна заплата, тъй като Европа приема инструкция за съответните минимални работни заплати. " Мисля, че ще се съобразим с тази инструкция, само че тя ще ни насочва към някакъв % от междинната работна заплата. Нека да изчакаме работната група, а и в съдружното съглашение е записано, че до края на годината би трябвало да имаме подобен механизъм, който да е координиран също с работодателите и със синдикатите ", съобщи Гьоков.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР