За една седмица водата във Венеция три пъти надмина нивото

...
За една седмица водата във Венеция три пъти надмина нивото
Коментари Харесай

Експерт: Венеция със сигурност ще потъне

За една седмица водата във Венеция три пъти надмина равнището от 1,5 м. За целия интервал на наблюдения от 1972 година в сезона на наводненията нито един път равнището не се е вдигало толкоз високо за толкоз къс интервал от време. Може ли Венеция да се избави от морето? Не! Така счита климатологът Андерс Леверман от института по климатични промени в Потсдам.
Според него изгубването на града под водата е единствено въпрос на време. Acqua alta (регулярното повишение на равнището на водата във Венеция) е композиция от явления, свързани с преваляванията, вятъра и амплитудата на прилива, изяснява ученият за Die Zeit. Това събитие поражда в интервала сред есента и зимата, когато равнището на преваляванията е високо, а приливите носят още повече вода във Венецианската лагуна.
Позовавайки се на законите на физиката може да кажем, че с измененията на климата екстремалните събитие от този тип ще се случват все по-често и по-често, изяснява още Леверман.
Колкото повече покачваме температурата на планетата, толкоз по-мощни са дъждовете и още повече се покачва морското ниво. Вероятно всичко това е засилило наводнението във Венеция . Друг фактор може да е и струйното течение, което поради световното стопляне трансформира траекторията си. Текущата посока на течението демонстрира, че ветровете на север от Италия не се движат, както нормално от запад на изток - те са създали незначителен завой под Европа и в Италия духат от юг на северо-запад. По този метод струйното течение би могло да ускори локалните въздушни потоци, предизвикващи acqua alta, а нормално то им противодейства, изяснява специалистът. 
" Според нашите калкулации, които сме употребявали в разбора на междуправителствената група от специалисти по климатичните промени, вследствие на световното стопляне с един градус равнището на морето ще се увеличи с към 2,5 м. Макар това да се случва доста постепенно, евентуално в продължение на 100 годни, това значи, че в дългосрочна  вероятност Венеция ще се окаже под морското ниво ", убеден е Леверман. 
" При съблюдаване на Парижкото съглашение за климата да не се позволява повишение на температурата на планетата с повече от 2 градуса в дълготрайна вероятност би трябвало да чакаме повишение на морското ниво с 5 м. Венеция сигурно ще остане под водата. Големите крайбрежни градове като Хамбург, Шанхай, Хонконг или Ню Йорк също би трябвало да се готвят за това, че огромна част от тях ще се окаже с няколко метра под морското ниво. През 2014 година дружно с сътрудници от университета в Инсбрук проучват в кои страни, при възходящо морско ниво, може да се чака загуба на суша и кои обекти от международното завещание на ЮНЕСКО ще пострадат. Ние изготвихме лист, съгласно който, в случай че се счита единствено Иатлия, ще пострада освен Венеция, само че и историческият център на Неапол, като и Пиза. При повишение на световните температури с 3 градуса в дълготраен интервал под опасност ще бъде всеки пети културен обект на ЮНЕСКО. Единствената опция фактически да се ограничи повишението на морското ниво е да се спре горенето на въглища, петрол и газ ", предизвестява ученият. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР