За домашната храна за котки важи същото, което и за

...
За домашната храна за котки важи същото, което и за
Коментари Харесай

Рецепти за домашен пауч за котки

За домашната храна за котки важи същото, което и за храната за хората - с изключение на изгодите от потреблението на прясно приготвени артикули и неповторимия усет, домашната храна има още един голям плюс пред индустриалната, притежателят на животното знае сигурно какво яде неговият домакински любим.

Ако притежателят реши да готви храна за котката си персонално, би трябвало прецизно да съблюдава някои правила за сформиране на менюто.

- Най-важното е да запомните, че главен детайл в храната на пухчовците е протеинът. Протеиновата храна е основата на котешкото меню. Въглехидратите и фибрите са единствено допълнение.

- Котката е див звяр и на това дава отговор специфичното разположение на нейните зъби и храносмилателна система. Въвеждането на ново ядене изисква наблюдаване, по какъв начин ще реагира писаната, дали храната няма да провокира храносмилателни разстройства и дали ще се хареса на мъркащия питомец.

За съставянето на здравословна котешка диета е нужно придържане към листата с нужни артикули:

1. Птиче месо - тук спадат пилешкото и пуешкото. Необходимо е внимание към тях, тъй като някои котки имат проблем с това предложение.

2. Постни меса - заек, говеждо, агнешко. Поднася се сварено и обезкостено.

3. Карантии - бял дроб, черен дроб, сърце. Съдържат таурин, доста значим за котките.

4. Риба - морска и речна. Трябва да бъзе нискомаслена. Трябва да се почисти от кости. Препоръчителна е един път седмично.

 Готвене на котката

5. Варени зеленчуци, тук спадат картофите, тиквата, морковите. Те са източници на фибри. Дават се в дребни количества.

6. Сурови зеленчуци като тиквички, моркови, цвекло. Те съдържат значими микроелементи като магнезия, калия, калция и витамините от група В. В същото време патладжани и домати би трябвало да се изключат, съдържат токсични изотиоцианати, нездравословни за тялото на котките.

7. Млечни артикули - извара, кисело мляко. Калцият в тях е необходим за котката. Трябва обаче да се внимава, тъй като предизвика диария при котката.

8. Зърнени храни - съществени въглехидрати. Оризът и елдата са изключително потребни, дават чувство за задоволеност.

С тези артикули може да се подготвят доста предписания за пауч, ето няколко:

Месо със зърнени храни и зеленчуци

Необходими съставки:

зеленчуци - 500 г

месо - 1 кг

примес от 5 зърнени храни по желание - 2 супени лъжици

 Домашна храна за котки

Приготвяне:

Месото се сварява до подготвеност и се оставя да изстине. В бульона от него се сваряват зеленчуците до полуготовност и се изваждат, а на тяхно място се варят зърнените храни. Когато те набъбнат, се прибавят зеленчуците и се оставят да се сварят всички изцяло. Смилат се в блендер.

Месото се реже на дребни парченца и се смесва с пюрираните зеленчуци и зърнени храни. Добавя се 300 мл от бульона.

Ястието може да се раздели на порции и да се съхранява в хладилника.

Сьомга с ориз

Необходими артикули:

- 1/3 чаша ориз

- 1 жълтък от сварено яйце

- 150 грама риба сьомга

Приготвяне:

Оризът се сварява до подготвеност. Сьомгата се обезкостява, реже се на части и задушава. Всички сформира се поставят нарязани в блендер и се смилат.

Приготвя се всяка седмица по 1 порция домакински пауч за котки и се дава единствено един път, тъй като рибата провокира пристрастяване.

 Храна за котки

Пауч с извара

Необходими артикули:

- 100 грама пилешко или говеждо месо

- Моркови - 1 супена лъжица

- 15 мл растително масло

Приготвяне:

Месото и морковите се сваряват, вършат се на каша и се прибавя растителното масло. Паучът за котката се съхранява в хладилника.

Домашно приготвената храна за котки би трябвало да се обогати с нужните витамини и микроелементи, нужни за здравето на домашния любим.

Вижте още:

- Лакомства за котки;

- Полезни храни за котки;

- Дневна доза храна за котки.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР