За ден залогът в спора около вписването на българите в

...
За ден залогът в спора около вписването на българите в
Коментари Харесай

Игра на отстъпки: спорът за българите преобръща македонската политика

За ден залогът в разногласието към вписването на българите в конституцията на Северна Македония доби нови измерения.

За малко над 24 часа опозицията се оказа изправена пред алтернатива дали да е " градивна " и да загуби гласоподаватели, или да втвърди тона и да загуби доверието и на албанските партии, и на межданародната общественост.

Властта се изправи пред неопределеност поради нов случай със самоопределящ се като българин жител на Северна Македония, самото споменаване на който провокира бурни реакциии в София, каквато и да е повода за нанесения му побой.

" Употребата " на тематиката за конституцията в обществения дискурс не е безпочвена. Тя почива на страха измежду (и съгласно същото изследване - 80% от етническите македонци), отхвърлящи конституционните промени, чиято позиция някои политици в Скопие свързват със страха, че страната няма да стартира договаряния и че ще я спре България с нови условия.

На това гради тактиката си и ВМРО-ДПМНЕ, която вижда в неосъществимото за момента искане за отсрочено деяние на конституционните промени (след одобрение на македонското участие в Европейски Съюз, а не преди началото на преговорите) гаранция, че няма да има нова смяна на изискванията в последния миг.

Взаимното съмнение с ръководещите социалдемократи - в миг на - също бележи решенията на консерваторите. Фактор са и изборите, които наближават с незнайна дата, и объркването на македонския хайлайф, до момента в който следи политическаота обстановка в България и се пробва да разбере има ли място в нея. След нападението в Струга отговорът най-малко за малко е " да ".

Между чука и наковалнята

ВМРО-ДПМНЕ желае отсрочено деяние на конституционните промени, изхвърляне на главната албанска партия, Демократичния съюз за интеграция (ДУИ) от властта и краткотрайна " необятна коалиция ", след която да следват длъжностен кабинет и избори.

Теоретично тя може да получи последните две и други отстъпки, откакто месеци наред водеше с няколко пункта в изследванията на публичното мнение:

Това става в миг на завоалирани подкани към македонските политици (например в коментара на американското посолство от тази седмица) за потребността да се седне на масата за договаряния. Миналия месец нидерландският дипломат сподели в прав текст, че Скопие би трябвало да извърши обещаното. Това повтаря непрестанно и СДСМ. " Убеден съм, че ще стигнем до две трети (конституционно болшинство в Народното събрание, непостижимо без ВМРО-ДМПНЕ - бел. ред.), вицепремиерът Боян Маричич. " Ако не стигнем, това значи, че сами сме си сложили обсада и сме се спрели на пътя. "

 София ще се разбере със Скопие, само че ще може ли и с македонците София ще се разбере със Скопие, само че ще може ли и с македонците

В тази обстановка, в случай че не поеме протегнатата ръка на СДСМ (дори да счита жертвоготовността ѝ за фалшива), партията на Мицкоски поема и сериозен риск.

" Не " би отчуждило албанските партии, които категорично поддържат конституционните промени и или ще се обединят против нея на идващите избори (заедно със СДСМ), или, даже да работят с нея след вота, ще ѝ оказват напън да ги докара до дъно. А и да пристигна на власт, тя няма гаранция за резултата от дълги договаряния с България - и всички останали в Европейски Съюз - за предоговаряне на към този момент контрактувания механизъм за започване на договаряния.

Ако каже " да ", тя единствено ще изгуби гласоподаватели за сметка на СДСМ. Недоверието сред двете страни не понижава: властта вижда в опозицията предизборни сметки, поради които се отхвърлят конституционните промени, опозицията във властта - опит да я очерни, като споделя, че имало " поврат " в позицията ѝ и към този момент приемала вписването на българите. " Правителството няма да е отговорно, в случай че не се гласоподават конституционните промени ", сподели Маричич.

Зад разногласието по кое време и по какъв начин да се свикат избори се крие и въпросът за периода им: в случай че са постоянни или след началото на договарянията и някои промени, както желае СДСМ, би трябвало да са през лятото, когато интензивността ще е дребна. ВМРО-ДПМНЕ избира да са тази година.

След още една (недоизяснена) офанзива

В хода на тази полемика - в която тематиката за българите е доста по-малко ненавист и доста повече разменна монета за политиците, каквато постоянно е и от другата страна на границата - нов фактор може единствено да ускори натиска върху Скопие и да повлияе и на решението на партиите.

Това стана, откакто съпредседателят на сдружението на българите в Северна Македония " Шемето ". Предстои да се разбере дали побоят е бил на етническа основа и дали фактически припомня за случая със секретаря на клуб " Цар Борис Трети " Християн Пендиков в прилежащ Охрид през януари.

 Между изборите и пътя към Европейски Съюз: Скопие е в задънена улица Между изборите и пътя към Европейски Съюз: Скопие е в задънена улица

Македонското външно министерство прикани за въздържаност, само че в действителност нито една от двете страни не сподели такава. В българските медии се появиха неотложно заявления от Вътрешна македонска революционна организация и ГЕРБ; втората партия назова ставащото " рисков рецидив " и изиска следствие окрай, " в случай че се удостовери информацията ", че Кадриески бил наименуван " замърсен българин ".

Побърза и " ИТН ", чийто водач Слави Трифонов заприказва за " връщане на ветото " в миг, когато топката по тематиката не е в София, а в Скопие; точно македонската страна не е подготвена да стартира договаряния, защото конституционните промени остават на равнището на дебата.

 Политическата борба в Скопие: българите влизат в конституцията, само че по чии правила Политическата борба в Скопие: българите влизат в конституцията, само че по чии правила

Побърза и македонското вътрешно министерство. Ресорният министър Оливер Спасовски разгласи, че случая за " разчистен ", въпреки че следва събирането на " материални доказателства " и по-късно ще има и обвинявания. На " разчистен " и медиите в страната, които този път реагираха по-бързо, в сравнение с побоя против Пендиков, само че с цел да извърнат внимание, че в българското обществено пространство се говорело за етнически претекст.

Не по-малко бързаше и българското външно министерство, което повика македонския дипломат Агнеза Руси - Попоска на среща с генералния шеф по европейските въпроси Славена Гергова.

" Българската страна изрази терзание по отношение на осъщественото на 14 юни 2023 година нахлуване против Бекир Кадриески, който е съпредседател на съдружие на българи в гр. Струга - " Шемето ", и акцентира нуждата способените управляващи в Северна Македония да подхващат бързи дейности за дейно следствие и правосъдие по случая ", се сподели в известието. " По време на срещата бе изтъкнато, че България чака съответни резултати и по останалите произшествия с българи и техни сдружения в Северна Македония. "

Македонската редакция на " Дойче веле " обърна внимание, че случаят става " във време на натоварен спор в Северна Македония за конституционните промени ". " Още едно физическо нахлуване още един път раздрусва македонско-българските връзки ", Катерина Блажевска и назовава станалото " плодотворна почва за спекулации ".

Такива неизбежно ще има, тъй като случаите с българи или български знаци съпътстват всеки опит двете страни да създадат крачка напред. Особено мъчително ще отекне резултатът от българските дикусии по тематиката в Северна Македония, защото топката е напълно в Скопие.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР