За държавността, Българската армия и политиката, днес навръх Гергьовден -

...
За държавността, Българската армия и политиката, днес навръх Гергьовден -
Коментари Харесай

Акад. Георги Марков пред novini.bg: Честит Гергьовден! Да помним и се гордеем с храброто ни минало и славната ни Българска армия!

За държавността, Българската войска и политиката, през днешния ден точно на Гергьовден - Ден на Българската войска /БА/ и храбростта, беседвам с Академик Георги Марков. Той е известен и почитан български историк, учител, създател на доста книги и изявления на исторически тематики. Бил е 10 години шеф на Института по история към Българска академия на науките. 



Държавността е в тежка рецесия. Самият акт за опит за нападение против Главния прокурор, е доказателство за рецесията, в която живеем. Този акт е посягане против държавността. Вижте армията ни в какво положение е и каква е била преди.

Армията се сведе до най-малко като бройка, да не приказваме пък за незадоволителното й въоръжение.

А какво да кажем за това, че БА към този момент не е задоволително тачена от българите, по този начин както беше преди години. Преди хората назоваха управлението й военна интелигенция. После при комунизма офицерството беше политизирано и до през днешния ден няма ценене на военните в обществото.

Отвън пристигнаха акциите против милитаризма, военщината, против фуражките и така нататък

Парадът на Гергьовден би трябвало да го има, тъй като е една традиция от времето след Освобождението, само че след 1944 година беше преместен на 9 септември. Парадът демонстрира, че в БА има последователност. Вече в редиците й има и дами, преди нямаше. Тези хора са бранители на Отечеството и е добре да има парада, защото е доказателство, че БА я има.

Не един път съм казвал, че калпави политици унищожиха българската армия.

Аз персонално не съм последовател на партиите, в никакъв случай не съм членувал в такава. Смятам, че партиите имат собствен стеснен взор върху бъдещето на България. Те мислят краткосрочно, нямат огромна визия за страната, нито пък стратегически взор за националните ни цели. Партиите разделят народа, опълчват го. Затова в обществото ни има освен обществено неравноправие, само че и политическо опълчване. Аз постоянно съм изказвал своето мнение за партиите и това, че съм срещу тях. Дори преди време го споделих и пред президента Петър Стоянов, а той ми отговори: „ А, не по този начин, професоре, без партиите няма народна власт ”. Ама аз пък го успокоих: „ Има, има, господин президент ”.

Погледнете, народът ни се топи като ланския сняг, само че партиите се усилват! Аз към този момент им изгубих броя. Всичките сякаш се появяват с цел да избавят Отечеството, а то от ден на ден линее и чезне.

Вече имам възприятието, че задачата на огромните партии е да отвратят хората от политиката, от изборите и да се стигне до там, че да бъдат избирани с по-малко гласове. По-ниската изборна интензивност за тях е по-добре, с цел да могат да я управляват.

Колкото и да се карат и наскърбяват в Народното събрание, да си приказват неприятно и с нетърпимост, все би трябвало да могат към значими национални тематики да преглътнат тяснопартийните си ползи и да се спогаждат. В това е спасението. Крайно време е да се обединят и да създадат постоянно държавно управление. Докога ще се опират единствено на своето персонално и партийно его и до каква степен ще доведат народа си по този начин!

Необходимо ни е национално единодушие, с цел да преминем през всички рецесии, в които живеем в този момент.

Честитя Гергьовден на всички мои адаши и на националната ни войска, тъй като е ден на храбростта, а ние в историята ни сме доказвали, че имаме мотиви за национална горделивост и всеки българин би трябвало да знае и да помни това. Ген. Никола Жеков, главнокомандващ от Първата международна война, назовава войната „ нужното зло ”. Понякога войната се постанова. Когато има войска, има страна. Когато няма войска, няма и страна.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР