За да се защитят от вътрешни или външни заплахи и

...
За да се защитят от вътрешни или външни заплахи и
Коментари Харесай

Подходът на Анкара към разузнаването през Векът на Турция“

За да се защитят от вътрешни или външни закани и да подхващат самодейни дейности против тях, суверенните субекти исторически са основали механизми за разузнаване. В исторически проект империите, а в съвремието и страните, са правили разследващи действия за своите политически, обществени, стопански или военни цели. Такъв е бил казусът и в Османската империя, а в този момент и в актуалната Република Турция.Според турските държавни архиви, макар че осведомителните действия за задачите на разузнаването стартират към XVI в., институционализирането на османските разследващи действия се реализира към XIX в. В модерна Турция обаче институционализирането на шпионската мрежа стартира през 1926 година, когато Съветът на кабинета взема решение за " основаване на поверителна Национална работа за сигурност (M.E.H.) за сигурност и отбрана на страната " и е направена първата стъпка за по този начин наречената Национална разследваща организация (MIT).

На 10 януари MIT означи 97-ата си годишнина на събитие в новата си съвременна постройка, известна като " Крепостта " в столицата Анкара, където президентът Реджеп Тайип Ердоган и шефът на MIT Ибрахим Калин произнесоха речи. Наистина, от първите дни на модерната република са се трансформирали доста неща, които са повлияли на оперативните действия и качествата на MIT. Освен това през последното десетилетие успеваемостта и оперативният триумф на MIT също бяха в центъра на вниманието. Видимата успеваемост и триумфът на шпионските действия в интервенции както в страната, по този начин и в чужбина, дадоха обилни резултати в битката на страната против външните и вътрешните закани - от терористичните действия на ПКК и Гюленистката терористична група (ФЕТО), през наркобароните и бандите, до други незаконни действия в киберпространството.По време на речта си Калин акцентира, че предвид на все по-нарастващите потребности на днешния ден те са приложили многовекторни и многоизмерни способи на мислене и способи на деяние в региона на битката с тероризма, предотвратяването на шпионски действия в Турция, ръководството на риска в конфликтни зони, стратегическото разузнаване, битката с проведената престъпност, отбраната на киберпространството и разследващата дипломация.

Точно както светът се трансформира в " световно село ", както го разказва терминът от последното десетилетие, се появиха нови и по-сложни проблеми. От ислямофобията до възхода на екстремисткия шовинизъм, от сигурността в киберпространството до новите сложности, които пораждат с изкуствения разсъдък (ИИ), нови проблеми се появиха и за сферата на разузнаването. Това обаче не значи, че те са заменили стандартните и съществуващи проблеми, както във войната сред Украйна и Русия или жестокостите в Газа, а че са работили като спомагателен фактор към съществуващите сложности. С други думи, новият свят донесе нови провокации, които разузнаването би трябвало да вземе поради при оправянето с доста равнища на закани вкъщи или в чужбина.

С право шефът на MIT посочи също, че отбраната на киберпространството е най-малко толкоз жизненоважна, колкото и отбраната на физическите граници в лицето на изкуствения разсъдък, виртуалната действителност, разширената действителност, дълбоките фалшификации и други главозамайващи развития. Всъщност той дефинира изкуствения разсъдък като " атомната бомба на цифровата ера " и уточни, че в случай че изкуственият разсъдък няма граници и рамки, той може да се трансформира във фактор, който " директно заплашва бъдещето на човечеството ".Когато сложността на днешния свят нараства със секунди, мощното и дейно разузнаване е наложително на всички равнища. Всъщност, както сподели и Калин по време на речта си: " Ефективната дипломация не може да бъде осъществена без солидна разследваща информация. " Като се имат поради провокациите пред сигурността, пред които е изправена Турция в страната и чужбина, в комбиниране с възходящото ѝ интернационално обществено, икономическо и политическо въздействие през последните две десетилетия, не трябва да е изненадващо, че разузнаването се трансформира в една от основните области, върху които турската страна се е фокусирала за усъвършенстване.

" Турция не е страна, която се състои единствено от личните си граници. И нашата страна не е общественост, която е виновна единствено за настоящите произшествия в границите на тези граници. Сферите на въздействие и на отговорност на Турция са доста по-широки ", съобщи Ердоган. В резултат на този външнополитически метод, като страна, която се стреми оптимално да отбрани ползите си на доста равнища и в доста елементи на света, и като страна, която се стреми да способства за международния мир и непоклатимост в доста райони - от Сирия, Либия, Палестина и Африканския рог до Балканите и Южен Кавказ, Турция би трябвало да продължи да се концентрира върху това да има мощни разследващи служби в основата на създаването на политиката във " Векът на Турция "./БГНЕС

------------

Мехмет Челик, Доктор по политически науки и интернационалните отношения
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР