За да се вземе решение за отлагане на референдума в

...
За да се вземе решение за отлагане на референдума в
Коментари Харесай

Отлагането на референдума в Иракски Кюрдистан изисква преговори с Багдад

За да се вземе решение за отсрочване на референдума в Иракски Кюрдистан, са нужни интернационалните гаранции за готовността на Багдад да води договаряния за независимостта на района, каквито не са получени, съобщи кюрдският водач Масуд Барзани, представен от ТАСС, на среща в Ербил с английския министър на защитата Майкъл Фалън.

 © Българска телеграфна агенция / AP Photo / Hassan Ammar
" Алтернативните разновидности, предлагани от интернационалната общественост, ни приканват да водим разговор преди референдума, само че не подсигуряват готовността на Багдад да стартира договаряния за самостоятелност ", декларирал е Барзани съгласно изказване на неговата канцелария. " Затова Кюрдистан на драго сърце ще пристъпи към тях след референдума ", добави той.

Барзани е разказал и за различията с Багдад. " Ако не можем да бъдем положителни сътрудници в Ирак, се постанова да бъдем положителни съседи ", подчертал е той.

Фалън е декларирал, че неговата страна упорства за отсрочване на референдума и започване на разговор сред Багдад и Ербил, с открит дневен ред и при интернационално ходатайство.

Вчера Турция разгласи, че стартира военно обучение на иракската граница, заяви Франс прес. Паралелно с учението ще продължи провеждането на антитерористична интервенция.

Също през вчерашния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган беседва по телефона с иракския министър председател Хайдер ал Абади. Те са декларирали, че " в случай че районното държавно управление на Кюрдистан упорства да организира референдум, напрежението в района ще се ускори ". Двамата водачи са наблегнали на нуждата от опазване на териториалната целокупност на Ирак, оповестяват източници от турското президентство.

Снощи Ердоган разиска кюрдския референдум и с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Двамата са разискали и подписаното от Турция съглашение за закупуване на съветски зенитно ракетни системи С-400, съобщи ТАСС. Подробности от диалога не се оповестяват.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР