За да се реши дали въглехидратите са от съществено значение,

...
За да се реши дали въглехидратите са от съществено значение,
Коментари Харесай

Необходимо ли е да приемаме въглехидрати?

За да се реши дали въглехидратите са от значително значение, е значимо да се изследва ролята на въглехидратите и по-специално глюкозата в тялото.

Въглехидратите са един от трите съществени класа макронутриенти, наред с протеините и мазнините. Те обезпечават сила на тялото, което ги разгражда до глюкоза. ( 1 )
Има три типа въглехидрати: нишестета, елементарни захари и диетични фибри. Въпреки това, хората могат да употребяват термина въглехидрати свободно и погрешно, с цел да дефинират единствено нишестените храни.

Използването на този термин за обозначаване само на нишестени храни като самун, ориз и картофи може да докара до ненапълно схващане на ролята на въглехидратите в диетата и тялото.

Освен това въглехидратите участват в огромно многообразие от храни. Ето някои хранителни източници на въглехидрати: ( 2 )

Група храни Въглехидрати на порция, в грамове Примери
зърна 15 киноа, сладостен картоф и ориз
бобови растения 17 фасул „ Пинто “, черен фасул и леща
млечни артикули 11 краве мляко, кисело мляко и сирене
плодове 15 ( 3 ) череши, малини и костилкови плодове
зеленчуци 5 ( 4 ) Брюкселско зеле, бок чой и зеле

табл.1

Тези цифри демонстрират, че зеленчуците без нишесте обезпечават към една трета от количеството въглехидрати в съпоставяне със зърнените храни, бобовите растения и плодовете. Те обаче не са изцяло лишени от въглехидрати.

Като се има поради, че питателните източници на въглехидрати също обезпечават съществени микроелементи – като витамини от група В за произвеждане на сила и битка с болестите фитохимикали — тези храни остават значими в ежедневното хранене. ( 5 )

Въпреки това, разнообразието от хранителни източници на въглехидрати значи, че по-високият банкет на нишестени храни може да не е нужен.

Въглехидрати в тялото

Тялото разгражда въглехидратите в главната му форма, произвеждаща сила – глюкоза. ( 6 )

След това глюкозата минава през серия от ензимни реакции, които генерират субстратите, произвеждащи сила, пируват и лактат в развой, наименуван гликолиза. ( 7 )

При естествени метаболитни условия и наличност на О2, пируватът (Пирогроздена киселина) е главният предходник на производството на сила в митохондриите на клетката и тялото непрекъснато създава дребни количества лактат (Млечна киселина) посредством лактатната совалка. ( 8 )

Въпреки това, когато се появи кислороден дълг – да вземем за пример по време на интензивна физическа интензивност – лактат под формата на млечна киселина, става главният субстрат, който тялото употребява, с цел да обезпечи сила на мускулните кафези. ( 9 )

В митохондриите по-нататъшната обработка на пируват произвежда ацетил-коензим А (ацетил-КоА), двувъглеродно съединяване, което се комбинира с получено от въглехидрати оксалоацетат за формиране на цитрат и започване на трикарбоксилна киселина (TCA) цикъл. ( 10 ) ( 11 ) ( 12 )

Аминокиселините и мастните киселини също създават малко ацетил-КоА.

Цикълът на TCA, който хората могат да назовават ​​още цикъла на Кребс, генерира въглероден диоксид и аденозин трифосфат (АТФ) — сигнална молекула и „ силата “, която разрешава на мускулите да се свиват. ( 13 )

Какво се случва, когато ограничите въглехидратите?

Постоянно доставяне с глюкоза е належащо за поддържане на равнищата на оксалоацетат и постоянното действие на TCA цикъла.

Когато диетичните въглехидрати са лимитирани, цикълът на TCA понижава и производството на кетони става преобладаващо за енергийни потребности. ( 14 )

Тогава тялото влиза в кетоза и разчита на кетогенни аминокиселини и мастни киселини за произвеждане на ацетил-КоА. ( 15 )

Въпреки това, вместо да влязат в TCA цикъла, ацетил-CoA субстратите се метаболизират, с цел да образуваткетонни тела ацетоацетат и бета-хидроксибутират. ( 16 )

Производството на кетонни тела се прави в черния дроб, само че тези молекули влизат в кръвообращението и пътуват до мозъка, сърцето, бъбреците и скелетните мускули, с цел да доставят сила. ( 17 )

Този различен метаболитен път за произвеждане на сила в тялото стимулира доста диети с ниско наличие на въглехидрати като известната кето диета.

Хора, които най-вероятно ще лимитират въглехидратите, са спортистите и тези, които се пробват да отслабнат:

Спортисти

Кето акомодация, което се отнася до метаболитното пригаждане към потреблението на мазнини като доминиращ енергиен източник, когато въглехидратите са лимитирани, може да отнеме единствено 5-6 дни. ( 18 )

Обаче много проучвания в разнообразни типове спорт за устойчивост са разкрили, че този диетичен метод намалява пиковата мощ и понижава оптимално постижимото осъществяване на упражненията. ( 19 ) ( 20 )

Отслабване

Когато е уместно, загубата на тегло подобрява метаболитното здраве и намалява съпътстващите болести, свързани със затлъстяването. ( 21 )

Загубата на тегло постоянно е главен мотиватор за тези, които следват диети с ниско наличие на въглехидрати, високо наличие на мазнини (кетогенни) и въз основа на въглехидратно-инсулинова доктрина, ограничението на въглехидратите предлага метаболитни преимущества. ( 22 )

Глюкозен толеранс и ограничение на въглехидратите

Гликемичен индекс и гликемичен товар са планирани ограничения за това по какъв начин въглехидратна храна или композиция от храни могат да повлияят на равнищата на инсулин и кръвна захар. ( 23 ) ( 24 )

Например, храните с невисок гликемичен показател, които включват комплицирани въглехидрати като киноа, би трябвало да имат по-малко въздействие върху равнищата на кръвната захар, в сравнение с храните с висок гликемичен показател, като простите захари.

Тази система обаче е непоследователна и не регистрира самостоятелните разлики в толерантността към въглехидрати и глюкоза. Тези разлики оказват помощ да се дефинира с какъв брой тъкмо храните покачват кръвната захар при някои хора. ( 25 )

Хората могат да реагират друго на въглехидратите в диетата, според от тях глюкозен толеранс. ( 26 )

За тези с нарушен глюкозен толеранс или инсулинова устойчивост, която ще включва хора с преддиабет и хормонален дисбаланс като синдром на поликистозните яйчници (PCOS), ограничението на въглехидратите е от изгода за възстановяване на метаболитното здраве. ( 27 )

Важно е да се следи кои въглехидратни храни покачват равнищата на кръвната захар при тези хора, защото глюкозният толеранс също може да варира от ден дневно и според от времето на деня.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР