За да разделим работния ден от началото на семейната вечер

...
За да разделим работния ден от началото на семейната вечер
Коментари Харесай

Психологът Ани Владимирова посочи как работата от вкъщи се отразява на отношенията родител-дете

За да разделим работния ден от началото на фамилната вечер в изискванията на home office, е нужно да оформим „ неприкосновени ” територии. Това сподели психологът Ани Владимирова в изявление по тематиката за home office подтекстът като новото „ обикновено “ и отражението му върху взаимоотношенията родители - деца, публикувано от Interimage.bg.
Все повече хора са в модела на отдалечената работа или редуват вървене в офис на смени. Родителите са у дома тялом, само че дали са там „ духом “ и дали физическото им наличие е задоволително пълноценно, с цел да се брои за време, прекарано с децата?
„ Не е пълноценно и доста родители споделят за „ гузната си съвест ” от напрежението, бързането и неспособността да отделят фамилните от служебните процеси. Няма по какъв начин да не е по този начин – не инцидентно толкоз доста специалности се занимават с въздействието на околната среда върху индивида. Ергономията отделя особено място на разположението на мебелите, с цел да е усъвършенстван работният развой, на посоката, в която гледаш, височината на екрана, комфортните слушалки и микрофон, осветлението... Вкъщи работят толкоз доста тласъци, че човек има потребност да канализира вниманието и мисълта в „ тримерен тунел ” (защото съседите вършат ремонт, детето слуша мощна музика, пералнята центрофугира...). Така в един миг и детето стартира да се възприема като задача, обитавайки същото пространство.
 Фирми всеобщо освобождават офиси в столицата Фирми всеобщо освобождават офиси в столицата
Почти половината компании, които употребяват офиси в столицата, имат намерение да освободят най-малко част от площите, тъй като не са им нужни, съ...
Как сполучливо да разделим работния ден от началото на фамилната вечер, когато работим от у дома, с цел да понижим до най-малко преместването на напрежението от работата в фамилните взаимоотношения?
„ На първо място пространствената сепарация – „ служебно ” и „ образователно ” място, които не влизат в персоналното пространство на останалите. Определяне във времето кой по кое време почива, какво прави в почивката, тъй че да се избегне конфликт с различен преден на фамилията. За да разделим работния ден от началото на фамилната вечер, е нужно да оформим „ неприкосновени ” територии. Например спалнята да е неразрешена за компютри и телефони, да не се готви по време на работа... Задължителни са паузите! Те могат да са за плануван диалог (в 14 ч. ще си поговоря с роднина), извършения (напр. на 45 мин. упражнение с гледане на близо и надалеч и 5 мин. извършения за гърба) “, уточни Владимирова.
Промениха ли се тематиките за диалози и общуването в фамилията?
„ Все по-малко се приказва къде ще отидем, какво ще създадем. Разговорите станаха по-битови и обслужващи по-краткосрочни цели (какво ще сготвим тази вечер и на следващия ден, какво да напазаруваме, да боядисаме вратата). В същото време се приказва за световни процеси и обществени проблеми и това води до възникване на интензивно гражданско общество “, съобщи тя.
На въпрос дали времето, прекарано с децата, е въпрос на качество, а не на количество, Владимирова уточни: „ Дори през целия ден да си с детето, в случай че ти си на компютъра, а то с таблет в ръка, създаваш връзки на дистанцирани хора “.
 Решение, стимулиращо дигитализацията и работата от у дома Решение, стимулиращо дигитализацията и работата от у дома
Последните месеци ни сложиха пред тестване както в стопански, по този начин и в персонален проект. Много от нас трябваше да си остана...
„ В нашата процедура напролет имахме случай на петгодишно дете, мощно прочувствено обвързвано с майката. В рамките на два месеца режима на детето беше радикално изменен. Майката работеше у дома по 8-10 часа, изпускаше обедния сън (детето беше привикнало да заспива единствено с нея у дома), то стоеше пред тв приемника (съответно също от 8 до 10 часа) или с таблет в ръка. От неналичието на отношение и отговори на въпросите му детето беше отключило заекване “, сподели още психологът.
„ Семействата с дребни деца или възпитаници с онлайн часове сякаш са най- пострадали, защото самите деца имат потребност от съвсем цялото време на родителите. Как наподобява тази обстановка във времето на home office?
Малките деца в начален курс нямат образователни привички и ролята на учителя е доста значима – той ги направлява и води. Когато него го няма, родителят се пробва да влезе в ролята, само че не може да построи учителския почит. Губи прочувственото време, прекарано с детето, напряга се в допълнение, тъй като не владее педагогическото майсторство на педагога. Децата пък губят интерес, уморяват се от монитора, нямат тласъка на конкуренцията с другарчетата в клас... При по-големите се губи мотивацията и родителите молят, слагат условия, санкционират...и най-после пишат домашни “, уточни Владимирова.
Има някаква позитивна наклонност?
„ Хората не желаят да се скриват в дома от уговорките и отговорностите си, а в противен случай – осъзнаха значимостта на контакта с природата и желаят да вървят по планините, оцениха ролята на изкуството и не им е задоволително да си пуснат филм, а желаят да отидат на спектакъл, на концерт. Оцениха и ролята на труда – освен като източник на приходи, а и като задоволство и житейски смисъл “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР