За да предоговорим ангажимента на страната по Плана за възстановяване

...
За да предоговорим ангажимента на страната по Плана за възстановяване
Коментари Харесай

Росен Христов: За да предоговорим ПВУ, трябва да докажем, че сме част от Зелена Европа

За да предоговорим уговорката на страната по Плана за възобновяване и устойчивост/ПВУ/ и да има въглища, би трябвало да потвърдим, че сме част от Зелена Европа, разяснява на кръгла маса на тематика „ Българската енергетика – Стратегия 2023-2053 “ министърът на енергетиката в служебното държавно управление Росен Христов.

„ Трябва да представим опция, която ясно демонстрира, че тази предоговорка не включва отвод на България от осъществяването на задачите, които Европа си слага за декарбонизация. Ние ще бъдем един от водещите страни, само че при постигането, използваме метод, който резервира националните ползи и енергийната сигурност “, акцентира министърът. Той разяснява, че в тактиката не се бяга от зелените цели на Европа.

„ Стратегията е напълно основана на европейските наставления и проекти за декарбонизация и изцяло подхожда на сегашните трендове за реализиране на понижение на излъчванията “, регистрира Росен Христов.

Министърът изясни, че тактиката обгръща посоки и в нея не се влиза в елементи напълно съзнателно. Според него е извънредно време да се определим дали развиваме нуклеарната енергетика или не.

„ Европа е разграничена по този въпрос. Водещи стопански системи като Германия да вземем за пример, поеха по пътя на отричане от нуклеарната енергетика. Други водещи страни като Франция и Швеция, освен не се отхвърлят, само че влагат в този бранш “, напомни Христов.

Той уточни, че концепцията е развиването на енергетиката е да бъде икономическо обосновано, да пази националните ползи и да носи доходи към бюджета. Според енергийния министър България би трябвало да остане водач в района и в Европа по произвеждане и експорт на електрическа енергия, тъй като по този начин освен ще подсигуряваме постоянни доходи за стопанската система на страната, само че нейната самостоятелност.

„ Съседна Гърция от вносител има упоритост да се трансформира в чист експортьор на електрическа енергия, инвестирайки във възобновими източници на електрическа енергия, което не я трансформира в съперник, а в сътрудник. Можем да се възползваме от тази тактика като засилим предлагането на услуги, свързани с пренос, предпазване и балансиране на зелена сила. Нашата тактика постоянно е била като дребна страна по този начин да напаснем метода, че да си партнираме с всички прилежащи страни. Румъния също възнамерява да задоволява личните си потребности в обозримо бъдеще като разчитат на личен рандеман на газ, влагат в газови централи, както и в нуклеарна енергетика с фокус на дребните модулни реактори. Останалите елементи от Западните Балкани и Югоизточна Европа разчитат на импорт на електрическа енергия, в това число и от България “, разясни Росен Христов.

Той регистрира, че за предходната година сме изнесли над 12 тераватчаса електрическа енергия с доходи от порядъка на 3 милиарда евро, които са потребление за компенсиране на високите цени на вътрешния пазар за индустриалните консуматори.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР