За да получите отлична реколта от домати, трябва да им

...
За да получите отлична реколта от домати, трябва да им
Коментари Харесай

Как да храним домати през юли за добра реколта

За да получите отлична годишна продукция от домати, би трябвало да им осигурите нужното хранене през мезсец юли. Tой се счита за един от най-ключовите, защото доматите цъфтят и стартират да дават своите плодове.

Според специалисти, в средата на лятото растенията се нуждаят от цялостен комплект от микроелементи, в това число калий, фосфор, магнезий, цинк, бор и желязо. Всички те имат директно влияние върху плододаването на растението. Препоръчва се торенето на доматите с торове със комплициран състав. За това можете да прилагате освен национални, по този начин и подготвени средства.

Подхранване с подготвени торове

Такива средства се употребяват най-добре, в случай че почвата е бедна, а доматите имат дефицит на микроелементи, поучават специалистите. Най-ефективните са:

•             нитроамофоска;

•             калциев нитрат;

•             калиев хумат;

•             суперфосфат;

•             комплициран минерален тор;

•             подготвени течни торове.

Подхранване с национални средства

Народните торове са по-меки и подобаващи за домати, които са засадени в плодородна почва. Като предписание опитни градинари употребяват за доматите:

•             пепел;

•             борна киселина;

•             йод с амоняк;

•             чист йод;

•             мая;

•             комплициран тор (2 литра суроватка, 8 литра вода, 2 с.л. пресята пепел и 10 капки йод).

Доматите навън би трябвало да се торят 1-2 пъти. Ефективната скица наподобява по този начин: минерално наторяване при започване на месеца, напръскване в средата на юли и органично наторяване през последното десетдневие на юли, поучават старите градинари. Интервалът сред торенето би трябвало да бъде 7-15 дни. Препоръчва се наторяване на домати, отглеждани в оранжерия, по същата скица.

Градинарите имат забавна концепция и по какъв начин да мотивирате доматите да се зачервят по-бързо.

След появяването на яйчника доматът стартира да пораства интензивно и с времето се зачервява. Експертите постоянно срещат подобен проблем, когато зеленчуците не стават червени и бързо стартират да се утежняват.

Следователно, могат да се употребяват специфични способи за поддържане, благодарение на които зеленчукът узрява и се зачервява по-бързо. Със сигурност тази процедура не визира усета на зеленчуците.

За да могат доматите да се зачервят и да узреят по-бързо, без значение какви са  метеорологичните условия, може да се употребява по-специално поддържане. Действието на такива торове е ориентирано към интензивно узряване. Сред най-известните торове за домати са:

Торф

За да могат доматите да станат червени по-бързо през интервала на формиране на плодове, е належащо храстите да се хранят с торф. Това освен ще усили добива, само че и ще улесни бързото узряване на зеленчуците.

Препоръките са торфът да се ползва изсъхнал. Под всеки шубрак би трябвало да добавите 1 чаша от веществото и да полеете щедро с вода.

Суперфосфат и пепел

Суперфосфатът съдържа комплекс от субстанции, потребни за доматите. Пепелта също има позитивен резултат върху скоростта на узряване на зеленчуците.

За поддържане е належащо 1 супена лъжица суперфосфат и чаша пепел да се разтворят в 5 л вода.

Получената примес се разбърква усърдно и се употребява за поливане. За един шубрак се употребява 1 чаша.

Такова поддържане освен способства за обстоятелството, че доматите се зачервяват по-бързо, само че също по този начин понижава риска от вредители.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР