За да покрият нормативите по физическо в първи клас, 7-годишните

...
За да покрият нормативите по физическо в първи клас, 7-годишните
Коментари Харесай

МОН пуска нови нормативи по физкултура в училище

За да покрият нормативите по физическо в първи клас, 7-годишните момчета ще би трябвало скачат по 151 см за „ отличен “, до момента в който при девойките на същата възраст метърът би трябвало да демонстрира 135 см. 18-годишните зрелостници пък ще би трябвало да пробягат 200 м в границите на по-малко от 33,10 секунди, а преди да се качат на високите обувки, девойките ще би трябвало да минат същото разстояние за под 39,15 секунди.
Това планува планът на „ Система за оценка на физическата правоспособност на учениците от 1-ви до 12-и клас “, препоръчан за публично разискване от просветния министър Красимир Вълчев, написа вестник " Монитор ".
Освен тичане на 200 метра и скок на дължина от място нормативите на учениците от 6 до 18 години включват още три теста - тичане на 30 м, мятане на плътна топка с две ръце над глава и тест за сръчност. Спрямо досегашните извършения, които правеха учениците, с цел да покрият нормативите, от идната образователна година ще отпаднат тичане на 300 м за девойки и 600 м за момчета, изправяне от тилен лег (коремни преси) за девойки, както и тестванията за пъргавост.
Оценките от другите упражненията могат да се получат по два метода - 20-точкова канара или посредством установяване на шпации по шестобалната оценъчна система. И при двата разновидността на оценяване учениците би трябвало да имат резултати от всички пет теста, с цел да могат да получат оценка по предмета.
Ако учителите употребяват 20-точковата канара, учениците, завоювали от 1 до 3 точки от първи до трети клас, имат „ незадоволителна оценка “, до момента в който по-големите - от 4-ти до 12-и клас, получават „ слаб 2 “. Това да вземем за пример са 6-годишни девойки, които не могат да хвърлят топка с тегло 1 кг на повече от 128 см, или пък 16-годишни момчета, които не могат да създадат теста за сръчност за под 20,23 секунди.
Учениците, които са изкарали 4-7 точки, връзват тройката, а тези с сред 8 и 14 точки получават „ добър 4 “. Покрилите норматив, отговарящ на 15, 16 или 17 точки, имат „ доста добър 5 “, а отличниците би трябвало да са посочили резултат за над 18 точки. Това могат да са девойки на 9 години, които бягат 30 метра за по-малко от 5,62 секунди, или момчета на 13, които скачат от място на повече от 213 см. По шестобалната система оценката се дефинира по отношение на пола и възрастта на изпитвания възпитаник. След като той извърши обещано упражнение, учителят ревизира на каква оценка дава отговор резултатът му. Например 8-годишно момче получава „ доста добър 5 “, в случай че бяга 200 метра сред 50,85 и 45,43 секунди, а 13-годишни девойки изкарват „ междинен 3 “, когато скачат от място сред 109 и 133 см.
Новата система е създадената от Националната спортна академия „ Васил Левски “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР