За да плати сметката си за ток, един работник на

...
За да плати сметката си за ток, един работник на
Коментари Харесай

Работим цял месец, за да си платим тока


За да заплати сметката си за ток, един служащ на минимална заплата от 710 лв. на месец, би трябвало да се труди 36 дни, пресмятат от КНСБ. Средната годишна сметка за ток на битовите консуматори в България е 836 лв.. Според оценките, годишната междинна заплата в България е 14 854 лв. или по към 1238 лева месечно. 

Изчисленията са направени по отношение на цената на електрическата енергия към юли 2022 година, а рецесията, пред която са изправени служащите, се задълбочава поради продължаващо нарастване на разноските за сила и други артикули от първа нужда. 

Проблемът надалеч не е единствено в България. Оказва се, че междинната годишна сметка за ток към този момент е по-висока от месечната заплата на нископлатените служащи допълнително от половината държави-членки на Европейски Съюз.  В 16 държави-членки на Европейски Съюз служащите, получаващи минимална работна заплата, би трябвало да отделят еквивалента на месечната си заплата или повече, с цел да могат да поддържат осветлението и отоплението вкъщи. През 2021 година това е важало за 8 държави-членки, демонстрира разбор на Европейската конфедерация на профсъюзите, представен от КНСБ.

Около 9,5 милиона работещи са имали усложнения с заплащането на сметките си за сила още преди началото на рецесията с високите разноски. До юли тази година цената на газа и електрическата енергия се е повишила с 38% в цяла Европа спрямо предходната година.  Броят на дните, през които човек, получаващ минимална работна заплата, би трябвало да работи, с цел да заплати сметката си за сила, се е нараснал фрапантно в някои страни: Естония (+26), Нидерландия (+20), Чехия (+17), Латвия (+16).

В четири страни – Словакия, Гърция, Чехия и Италия – междинната сметка за сила към този момент е по-голяма от месечната заплата на служащ, получаващ междинна работна заплата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР