За да осигурите дълъг и щастлив живот на вашата котка,

...
За да осигурите дълъг и щастлив живот на вашата котка,
Коментари Харесай

6 грешки, които стопаните на котки допускат при тяхното отглеждане

За да осигурите дълъг и благополучен живот на вашата котка, сигурно би трябвало да заложите на предварителната защита. Не че ветеринарят няма да постави неимоверни старания за своя пациент, в това число дълго и мъчно лекуване.

Често обаче, улисани в ежедневните си проблеми, стопаните подценяват значимостта на предпазването от котешки болести.

А когато стане прекомерно късно, лекуването към този момент е скъпо, а не са изключени и възникването на съществени затруднения.

За да не стигате до такава степен, би трябвало да избягвате допускането на тези неточности при развъждането на котка.

1. Пренебрегваме постоянната профилактика

Едно е да ваксинирате и обезпаразитявате вашият домакински любим постоянно. Съвсем друго са профилактичните прегледи.

Уверете се, че водите вашата котка на ветеринар, с цел да изследват козината и кожата ѝ, както и ушите, и очите. Така ветеринарят ще може да ви каже дали всичко е наред със здравето на вашия домакински любим.

Докторът ще ви посъветва каква храна да давате на животното, ако казусът е обвързван със затлъстяване при котката или пък недохранване.

Така ще сте сигурни, че няма да пропуснете нещо значимо от детайлите на здравето на котката.

2. Не водим котето в точния момент на ветеринар

 Грешки при развъждането на котка

Обикновено хората вървят на доктор, едвам когато нещата стартират да се утежняват. Несъзнателно по този начин постъпваме и с домашния си любим.

Това крие огромни опасности за здравето на животното, тъй като може да се окаже, че сме го завели на доктор, когато нещата към този момент са необратими.

Ако забележите, че котката ви повръща, има диария, нередовно върви до тоалетна, козината й стартира да пада, стартира да отслабва или стане по-ленива, наложително посетете ветеринар.

3. Избягваме кастрацията

Често притежателите на котки не желаят да кастрират животните си, тъй като им е жалост. Но в случай че желаете да се радвате по-дълго време на тези благи и пухкави създания, това е стъпка, от която не би трябвало да се отказвате.

От една страна, отказвайки да кастрирате котката си, обричате на крах новото свърталище, защото мъчно бихте намерили дом на всяко коте. Ако едно малко котенце остане на улицата, оцеляването му ще е доста мъчно.

Но да оставим настрани бъдещето ново свърталище. Кастрацията удължава живота на вашия домакински любим и нейното отбягване е една от най-често допусканите неточности при развъждането на котка.

4. Не обезпаразитяваме животното

Собствениците на котки, които живеят единствено вътре, подценяват вътрешното и външното обезпаразитяване.

Но опциите животното да хване някакви паразити са доста, в това число самите ние внасяме мръсотии вкъщи. Например хората също могат да придвижват бълхи с облеклата си.

Тези дребни инсекти освен предизвикват сърбеж на котката, те могат да доведат до съществени здравословни последствия. Ако котката изяде бълхата, е допустимо заразяване с плоски червеи (тении) или алергични реакции.

Малките котета, които имат доста паразити, могат да се разболеят от анемия. Част от паразитите по домашните любимци са рискови и за стопаните им - т.е., като се грижите за здравето на котето, вие предпазвате и себе си.

5. Не поставяме грижи за устната хигиена на котето

 Неправилна грижа за котка

Както се грижите за здравето на вашите зъби, по този начин би трябвало да внимавате и за устната хигиена на котката.

Пренебрегването на това може да докара до съществени здравословни проблеми. Кристализирането на зъбната плака може да докара до образуването на зъбен камък.

В резултат на това пък може да се стигне до парадонтит или инфектиране на венците на котката. И още по-ужасяващ сюжет – може да се стигне до рухване на зъби, както и до гнилостно раздробяване на челюстта.

Затова започнете да миете зъбите на котката, още до момента в който е дребна, и я водете на ветеринар постоянно, с цел да преглежда устната ѝ празнина.

Полезни за устната хигиена са висококачествените гранули или някакви играчки за дъвчене, които ще ви бъдат доста потребни при развъждането на вашата котка.

6. Не слагаме микрочип на котката

Чипирането не е измислено, с цел да вреди на домашния любим, а с цел да откривате животното по-лесно, в случай че се изгуби.

Сигурно се чудите за какво тогава да слагате чип на котката, в случай че то не излиза?

Винаги съществува хипотезата, че котето може да избяга инцидентно от открехната врата или прозорец. Особено рисково е това да се случи, до момента в който котката е разгонена.

Много котки се оказват на улицата тъкмо в такива моменти. А, в случай че не са привикнали да излизат, мъчно ще намерят дома си.

Някои притежатели поставят каишки с табелки, само че рискът те да паднат е по-голям. Чипът е размер на оризово зърно. Той не заплашва животът и здравето на котето по никакъв метод.

Микрочипът се задейства, единствено когато над него мине читател. С такива устройства разполагат ветеринарите. На екраните им се изписва самостоятелният номер на животното. Същият номер се записва и в паспорта му.

Има обаче един огромен минус – в случай че котката се загуби, би трябвало да бъде открита от човек, който е податлив да я заведе на ветеринар, който да ревизира чипа, след това регистъра, а оттова да се свърже със притежателя.

Ако се съобразите с гореизброените препоръки при развъждане на котка, възможностите да се радвате на домашния си любим се усилват.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР