За да опазят от грабители гробниците на великите фараони, древните

...
За да опазят от грабители гробниците на великите фараони, древните
Коментари Харесай

Истинската гробница на Фараона Куфу може да е в голямата пирамида в Гиза

За да опазят от грабители гробниците на великите фараони, античните египтяни са конструирали защитни механизми ситуирани вътре в пирамидите. Археолозите са възстановили цифрово защитния механизъм, употребен навътре в Голямата пирамида от Гиза . Дигиталният модел, показан в един от епизодите на документалната поредност „ Разкопки “ от американския Science Channel, ясно илюстрира, че защитния механизъм е бил основан за запазване на гробницата.

Голямата пирамида от Гиза е била издигната преди към 4500 години, приключена е през 2560 година прочие Христос, при ръководството на фараона Куфу от четвъртата династия на Египет. С помощта на цифровата реорганизация направена за телевизионната серия, египтологът Марк Ленхер показва механизма за отбрана и го дефинира като доста обикновен.

Камерата на фараона е построена от извънредно дебели стени – към 80 метра. Подходите към камерата остават обаче релативно незащитени и строителите са издълбали поредност от канали тъкмо пред входа на камерата, скрити под стените на пирамидата. Доказателства за сходни защитни системи са открити още през 19 век, само че в този момент в документалната серия за първи път се демонстрира, по какъв начин гранитни блокове са спускат надолу в издълбаните канали, като гробът на практика се запечатва след погребението на фараона.

Разкриването на тези механизми за сигурност може да помогне на археолозите да открият други скрити пространства в пирамидата. Според редица археолози, откритите до момента тунели и камери са „ подправени “ и са били предопределени за илюзия на иманярите и за отклоняването им от същинската гробница на фараона.

Ако това е по този начин, същинската гробница на Куфу може и да е към момента скрита някъде в дълбините на пирамидата. Това може и да се е оказало най-ефективния механизъм за отбрана, по-добър от този с гранитните блокове запушили каналите към камерата на фараона.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР