За да намалите риска от деменция, е добре да се

...
За да намалите риска от деменция, е добре да се
Коментари Харесай

Приятните дейности, които пазят от деменция

За да намалите риска от деменция, е добре да се присъедините към клуб по ползи. Ходенето пешком или карането на колело е още по-добре. А четенето, игрите или свиренето на музикални принадлежности са най-хубави, сочи ново проучване, представено от Юнайтед прес интеренешънъл.

Това са едни от заключенията на мета-анализ, в който са прегледани предходни проучвания на физическите, когнитивните и обществените действия през свободното време и деменцията. Изследването е оповестено в онлайн списанието на Американската академия по неврология.

Предишни проучвания демонстрираха, че заниманията в свободното време са свързани с изгоди за здравето, "като да вземем за пример по-нисък риск от рак, понижаване на предсърдното мъждене и възприемането на личното богатство ", сподели съавторът на проучването доктор Лин Лу в прессъобщение. Но той цитира "противоречиви данни " за ролята на дейностите през свободното време за попречване на деменцията - общ термин за загуба на паметта и други умствени качества, задоволително сериозна, с цел да попречи на ежедневните действия. Болестта на Алцхаймер е най-разпространеният тип.

Новият разбор "установи, че дейностите в свободното време, като разработване на занаятчийски произведения, спортуване или доброволческа активност, са свързани с понижен риск от деменция ", споделя Лу, основен откривател в Института за проучване на мозъка към Пекинския университет в Китай.

Изследователите са прегледали 38 изследвания от целия свят, включващи общо над 2 милиона души, които не са имали деменция. По време на изследванията 74 700 участници са развили това заболяване, в това число 2 848 случая на заболяването на Алцхаймер и 1 423 случая на съдова деменция. Световната здравна организация пресмята, че повече от 55 милиона души по света живеят с деменция, като всяка година се появяват близо 10 милиона нови случая.

Участниците в изследването, които са били проследявани в продължение на минимум три години, са дали информация за своите действия в свободното време посредством въпросници или изявленията. След поправяне на фактори като възраст, пол и обучение откривателите обявиха, че са открили, че дейностите през свободното време като цяло са свързани със 17% по-нисък риск от деменция за дейните хора, спрямо тези, които не се занимават с разнообразни действия.

По-конкретно, при хората, които са взели участие в "умствени действия ", рискът от деменция е бил с 23% по-нисък. Тези действия са разказани като състоящи се най-вече от "интелектуални " занимания и включват "четене или писане за наслаждение, гледане на телевизия, слушане на радио, игра на игри или свирене на музикални принадлежности, потребление на компютър и разработване на занаятчийски произведения ", се споделя в известието.

При хората, които са се занимавали с физически действия, измежду които са "ходене, тичане, плуване, каране на колело, потребление на тренажори, спортуване, йога и танци ", рискът от деменция е бил със 17 % по-нисък.

А при лицата, участващи в обществени действия, които включват другарство с други хора, както и "посещение на образователни занятия, присъединение към обществен клуб, доброволческа активност, посещаване на родственици или другари или навестяване на религиозни действия ", рискът от деменция е със 7% по-нисък.

"Този мета-анализ демонстрира, че интензивността е потребна и че има доста действия, които са лесни за включване в всекидневието и които могат да бъдат потребни за мозъка ", споделя Лу.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР