За да функционира по-ефективно инициативата „Три морета“, е необходимо активното

...
За да функционира по-ефективно инициативата „Три морета“, е необходимо активното
Коментари Харесай

Цветанов: Необходимо е активно участие на правителствата в инициативата „Три морета

За да действа по-ефективно самодейността „ Три морета “, е належащо дейното присъединяване на държавните управления на участващите страни, да има съгласуваност на държавно и парламентарно равнище. Такава позиция изрази Цветан Цветанов по време на конференцията „ Инициативата „ Три морета “: Иновации и енергийна сигурност “, проведена от Евроатлантическия център за сигурност (ЕАЦС). Цветанов е основател и ръководител на Управителния съвет на центъра.

Досега координацията на самодейността беше предоставена на президентските администрации.

Цветанов означи, че политическата рецесия в България е попречила страната ни да даде по-най-пълноценния метод своя принос за самодейността. Той е безапелационен, че политиците и институциите би трябвало да загърбят несъгласията си в името на триумфа на България.

По думите му, от 2008 година насам се следи увеличение на енергийната взаимозависимост – посредством плана „ Южен поток “, който след прекратяването му беше трансформиран в „ Турски поток “.

Той посочи, че в случай че по-рано е имало конгреси като „ Три морета “ и тези проблеми са се дискутирали, сегашната обстановка можеше да се предотврати.

Цветан Цветанов уточни, че е належащо самодейността „ Три морета “ да бъде разширена към нови страни предвид на актуалната обстановка – към нея да се причислят Украйна, Гърция и Молдова.

Той посочи като акценти в бъдещата работа на самодейността инфраструктурната съгласуваност и енергийната диверсификация.

В центъра на полемиките по време на днешния конгрес беше газовата връзка юг-север, който да доставя газ от различни източници през Гърция и Турция към България, Румъния, Молдова и Украйна. Участниците акцентираха нуждата от обезпечаване на газови доставки за Украйна, които да оказват помощ за превъзмогване на зависимостта от съветския газ.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР