За чиста околна среда и по-здрав продукт Проектът ще се

...
За чиста околна среда и по-здрав продукт Проектът ще се
Коментари Харесай

Революционно: Бъркат бетон с пепел от тецове

За чиста околна среда и по-здрав артикул

Проектът ще се осъществя в бетонов център в сeло Войводиново

Пепел от топлоелектрическите централи ще се употребява за производството на бетон. Революционната технология се употребява от „ Златна Панега Цимент " АД, като сдружението е входирало капиталово желание в РИОСВ-Пловдив. Освен пепелта от котлите, ще се оползотворяват също сгурия и шлака. Проектът ще се осъществя в бетонов център в сeло Войводиново, който се намира в местността Баш пара.

Основните съставки за бетон са цимент, инертни материали, пясък, добавки, вода и пълнители. В плануваното капиталово предложение е заложено част от употребяваните пълнители да бъдат заместени с пепел от Топлоелектрическа централа.

На площадката на бетоновия възел има три броя железни силози с потенциал по 80 тона всеки. Планира се единият от тях да се употребява за предпазване на пепел. Силозите са снабдени с ръкавни филтри за хващане на праха, с цел да не се допусне замърсяване.

Производството на бетон е обвързвано с консумирането на естествени първични материали и заместването им с различни такива е от значително значение за опазването на околната среда, настояват вложителите.

В същото време пепелта понижава риска от напукване, усъвършенства здравината и издръжливостта на втвърдения бетон, понижават пропускливостта му и обезпечава по-висока резистентност на химически нападателна среда.

Друга значима изгода е, че оползотворяването на огромно количество промишлени боклуци от тецовете ще понижи натоварването на депата.

Използването на пепелта няма да докара до важен риск за хората и екосистемите, те не са рискови и при естествени условия са постоянни, настояват специалисти.

Очаква се мнението на Регионална инспекция за опазване на околната среда за допустимостта на капиталовото желание.

„ Златна Панега Цимент” АД е част от групата " Титан " и е един от главните производители на цимент и бетон в България. Компанията има циментов цех и бетонови възли в четири града и работи върху откриване на нови кариери за рандеман на трошляк, пясък и трошен камък.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР