За четвърта поредна година учениците на ОУ Александър Георгиев-Коджакафалията“ са

...
За четвърта поредна година учениците на ОУ Александър Георгиев-Коджакафалията“ са
Коментари Харесай

Кое е общото между космоса, роботиката, спорта и фолклорните традиции изследват ученици от ОУ „Коджакафалията“

За четвърта поредна година учениците на ОУ „ Александър Георгиев-Коджакафалията “ са посланици на здравето.

Те работят по план „ Яж здравословно, тренирай постоянно! “, част от народен училищен конкурс „ Посланици на здравето ” 2021/2022 година, проведен от Министерство на здравеопазването, Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта, Министерство на културата, Министерство на околната среда и водите, районния офис в България на Световната здравна организация, БМЧК.

Учителите интегрират знанията за Космоса със здравословно хранене и физическа интензивност в уроците на петокласниците. Дейностите са част и от нововъведението на учебното заведение. Проведените уроци са създадени въз основата на стратегия на Европейско бюро за галактически просветителни запаси ESERO, UK Space agency, сътрудник по плана.

„ Концепцията на плана за здравословно хранене и физическа интензивност се концентрира върху поведение/действие, а освен познание. “, споделят учителите ментори по плана: госпожа Грета Стоянова, госпожа Даниела Душева и госпожа Таня Сребрева. Затова главен акцент са вълнуващи STEM действия „ Роботи и придвижване “, които по занимателен метод интегрират технологиите с дейна физическа активност. Реализираните на практика действия са разказани в алманах за шерване на положителния опит.

Учениците са провели онлайн фитнес мастър класове с изявени спортисти, срещи със международно одобрени акробати по време на международното шоу „ Нощ на звездите “. Участват в първи шампионат по утринната гимнастика Ямбол 2022 и се показват чудесно, а Симона Милева получава приз от Президента на Република България Румен Радев за най-хубав състезателен водещ.

След извършено образование на тематика „ Здравословното хранене и деен метод на живот “ от страна на БМЧК, възпитаници предават знанията си посредством демонстрации и игри на останалите си връстници. Петокласниците са снимали къси видеа „ Забавни игри за здравословно хранене “, опити с храна и вода „ Наука в кухнята “, „ Забавни плодови и зеленчукови закуски “, които са публикувани с помощта БМЧК Бургас и в други учебни заведения.

Родителите са съпричастни и дейни от началото до края на плана. Включват се в предизвикването „ Хвани се на хорото “, с поканени професионални танцьори на национални танци от фолклорен клуб „ Гергьовче “ с началник Ивайло Стоянов, във фамилни спортни празници, пешеходен тур и екоакция за разчистване на плажната линия на град Бургас.

Създаването на здравословни привички, които да станат част от всекидневието на учениците, има капацитет да понижи хроничните незаразни болести в зрелост. „ Яж здравословно, тренирай постоянно! “ е резистентен план и осъществените действия могат да бъде приложени и надградени във всяка друга паралелка и учебно заведение.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР