За четири месеца технически преглед не са успели да минат

...
За четири месеца технически преглед не са успели да минат
Коментари Харесай

Секира заради екостикерите! Хиляди коли остават на трупчета

За четири месеца механически обзор не са съумели да минат 242 автомобила заради установени неизправности. Други 1902 автомобила краткотрайно не са позволени за придвижване по пътищата за премахване на откритите неизправности, измежду които неефективни спирачки и нездравословни газове над нормите.

Това сочат данните на Изпълнителната организация "Автомобилна администрация " (ИААА), представени от „ “.

Новата система за прегледи на колите проработи от 12 юли т.г., за четири месеца 600 000 транспортни средства към този момент са минали сполучливо през каналите и имат новия екологичен стикер на предното си стъкло.

„ През предходните години броят на върнатите коли за премахване на неизправности беше в пъти по-малък, а тези, които не могат да минат механически обзор, бяха единични случаи “, разяснява данните Бойко Рановски – шеф на Изпълнителната организация "Автомобилна администрация ".

Най-честите аргументи за несполучливо прекосяване на механически обзор са спирачките.

Общо 863 са колите, върнати поради ниска успеваемост при прекъсване.

От пунктовете са върнали за ремонт 363 автомобила с нездравословни газове над нормата.

„ Лошото е, че междинната възраст на колите в България е доста огромна - над 65% са над 15 години, а 35% са над 20 години “, споделя Рановски. Цифрите го потвърждават, за четири месеца най-вече са колите, минали ГТП, с първа екологична група – 249 337, следвани от трета – 243 098, и втора – 93 078. Едва 1127 са транспортните средства с петата, най-висока, екогрупа. С четвърта са 85 963 возиила.

Екостикерите са за да се дефинират екологични групи на транспортните средства от категория М1 и N1 на база на измерванията, които ще се създадат в пункта за механически прегледи, с цел да се види положението им все още. Засега тези екостикери са предопределени за потребностите на Столичната община и огромните градове в страната, където вероятно ще се вкарат зони с ниски излъчвания и където ще има възбрана за влизане на избрани категории транспортни средства съгласно излъчванията, които те отделят.

„ Въвеждането на новите стикери е за гарантиране качествено осъществяване на прегледа, гарантиране, че автомобилът ще бъде разполагаем в механически пункт за прегледи и че ще понижим вероятността за машинация в пунктовете до най-малко. От януари идната година тези измервания, които ще се вършат в пунктовете, автоматизирано ще постъпват в системата на Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация. Наредбата, която беше обнародвана в „ Държавен вестник “ през месец септември 2020 година, задължава

всички пунктове да предават онлайн информация при измерването

на спирачките и газовете, считано от 12 януари 2022 година Така към този момент в пункта няма да могат да вкарват ръчно резултатите от измерванията и да дефинират дали транспортното средство е механически изправно и в коя екологична група попада, а системата ще дефинира на база информацията, която ще се получава автоматизирано от уредите.

Ако до момента се е разрешавало при премерване на излъчванията да се направи някаква операция и да се вкарат погрешни данни, от 12 януари 2022 г.това няма да могат да го вършат в пунктовете. Хората, които си разрешават сега да вкарват погрешни данни, също могат да бъдат открити и при надзор в пунктовете се ревизира информацията от разпечатките от уредите и въведената в осведомителната система.

Скок на цените на прегледите се следи през последните няколко месеца.

Проверка сподели, че на процедура в София прегледите са поскъпнали с 10 лв.. Така цената им към този момент е от 46 до 60 лв., до момента в който преди въвеждането на екостикерите цената им варираше от 36 до 50 лв..

„ Не е ново условието за замерването, имаше го и преди 12 юли т.г., нормите за излъчвания съществуваха в административната база. Но защото те не се връзваха с избрана екологична група, в огромна част от пунктовете такива измервания не се случваха действително “, изяснява Рановски. По думите му в този момент цената на техническите прегледи се подвига, тъй като измерванията понижават броя минали коли през каналите на ГТП-тата. Това е повода притежателите им да подвигат цените.

КОНСУЛТ
Как да минем по-лесно на канала
За сполучливото прекосяване на периодически механически обзор е належащо водачите:
1. Да се срещнат със сервизната брошура на автомобила, в която се съдържа информация и насоки по отношение на техническата поддръжка и обслужване на автомобила.
2. Да правят нужното техническо обслужване на автомобила, както е предписано от производителя.
3. При определяне на нередовност неотложно да се извърнат към съответния сервиз за нейното премахване.
4. При ремонт на автомобила да се употребяват сертифицирани аварийни елементи.
5. Да ревизират редовността на осветителната система, огледалата за назад виждане, устройствата за разчистване на предното стъкло.
6. Да ревизират положението на гумите.
7. Да ревизират за съществуване на разяждане по градивните детайли на автомобила.
8. Да ревизират за съществуване на течове на експлоатационни течности, като масло, антифриз и други

Без хартиени листовки на шофьорските изпити
Въвеждат промени в шофьорските изпити. Листовките към този момент ще бъдат единствено онлайн. До момента имаше опция при проблем на системата изпитът по доктрина да мине на хартия, само че това към този момент отпада. Ако има проблем, изпитващият има опция да реалокира претендента на друго изпитно място, като изпитът продължава от въпроса, на който е спрял, а отразените досега отговори се резервират. Ако има по-голям проблем и изпитът не може да се продължи, има опция претендентът да се реалокира за изпит на нова дата, гласят измененията при листовките.

При кормуването поради пандемията има предписание да се качва по един кандидат-шофьор в колата, с цел да не се струпват доста хора в автомобила. В момента в автомобила има един ръководител, един претендент и един член на комисия. Новото е, че претендентите в един изпитен протокол могат да се разделят по двойки и всеки да знае от какъв брой часа ще стартира изпитът му. До момента имаше опция за делене на претендентите на две групи, което създаваше усложнения и се постановяваше някои претенденти да чакат с часове, преди да стартират изпита, изясняват от ИААА.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР