За бюджета на Здравната каса/НЗОК/ и последствията от това, че

...
За бюджета на Здравната каса/НЗОК/ и последствията от това, че
Коментари Харесай

Депутат от ГЕРБ избухна: Прецедент! Става дума за парите за здраве. Всеки от нас може да е пациент

За бюджета на Здравната каса/НЗОК/ и следствията от това, че документът не бе признат от здравната и бюджетна комисия на Народното събрание Tribune.bg беседва с депутата от ГЕРБ-СДС Лъчезар Иванов.
Г-н Иванов, има ли различен случай в най-новата ни история, когато бюджетът на НЗОК да е бил неодобрен от народните представители?
Няма подобен случай, откогато се занимавам с политика, а това са последните 18 години. Няма случай бюджет на Здравната каса да не е бил признат от парламентарните комисии.
От Движение за права и свободи възразяват против огромния % доплащане, от Българска социалистическа партия – против свръххоспитализациите, а от ГЕРБ-СДС – против концепцията НЗОК да обезпечава медикаменти за онкоболни, а не здравното министерство, какъв брой съществено е това?
Проблемите не са единствено тези, които изброихте! Председателят на здравната комисия проф. Костадин Ангелов изпрати писма до институциите, в които означи, че с преходни и заключителни разпореждания на закон, какъвто е и Бюджетът на НЗОК, не могат да се вършат промени в законодателството. Тези съображения не бяха взети под внимание и ни обявиха, че по този начин ще бъде вкаран за разглеждане бюджета. С гласуването си показахме, че не може да се върви против законите на страната. Хората от Политическа партия би трябвало да се преценяват със съществуващите закони. Освен изброените от Вас проблеми има и други – като това, че НЗОК няма да разплаща нови клинични пътеки в лечебни заведения. Конституционният съд към този момент се произнесе, че Здравната каса като разплащателен орган не може да организира независима политика и да вкарва предели. Така, в случай че сте в болница в Сливен, обезпечили сте добър неврохирург и през 2024г. желаете да подпишете контракт за нова клинична пътека, съгласно импортирания закон за бюджет на НЗОК ще ви кажат, че не може. Другата оригиналност, която ни се предлага, е Касата да не разплаща осъществена активност от новооткрити лечебни заведения. За тях няма да се разплащат никакви услуги. Още един огромен проблем съгласно нас е, че министърът на опазването на здравето трансферира публичните поръчки по Закон за обществените поръчки да бъдат осъществявани от шефа на Здравната каса. Това също в никакъв случай не се е случвало.
Имате поради Закона за публичните поръчки?
Да, тъкмо по този начин. Директорът на НЗОК да извършва тази функционалност е несъгласие със закона. Има и ред други несъгласия в Проектозакона за бюджет на Касата. Затова не го приехме. Не го одобриха и в Комисията по бюджет и финанси. Значи не е проблем в представителите на лекарското съсловие, а казусът е в предлагания закон. Когато се прави подобен документ, той би трябвало да бъде добре премислен и координиран. Такова нещо не се е случнало.
Според Вас това е казус?
Да, доста съм изумен, че медиите мълчат. Става дума за парите за здраве. Всеки един от нас евентуално на следващия ден може да е пациент. Никой не знае по кое време може да му се наложи да употребява здравна услуга.
Какво следва оттук насетне?
Сега бюджетът на НЗОК ще бъде импортиран на първо четене в пленарна зала. Ще забележим. Ако нямаме задоволително сигурност, че ще бъдат изменени нещата…
Няма да го подкрепите?!
Да, което е доста сериозен проблем.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР