За бум на инфекции, причинени от стрептококова бактерия, сигнализираха майки

...
За бум на инфекции, причинени от стрептококова бактерия, сигнализираха майки
Коментари Харесай

Имам ли бактериална инфекция – ето как да разбера

За взрив на инфекции, породени от стрептококова бактерия, алармираха майки от София в обществените мрежи. Някои от тях описаха, че децата им са боледували от бактериална зараза няколко пъти в границите на седмици или месеци, и за къс интервал са приемали антибиотици.

Родителите считат, че здравните управляващи не вършат нищо за ограничение на разпространяването на стрептококис пиогенес, която предизвиква скарлатина и ангина, и която по думите им може да аргументи разнообразни затруднения на по-късен стадий.

За терзанията и реакцията на Регионалната здравна ревизия споделиха пред БНР родители и инфекционисти.

Че стрептококис пиогенес се популяризира всеобщо в детските заведения и в учебните заведения в София, твърди Весела Минкова, майка на две деца. Голямата й щерка е изкарала зараза, породена от бактерията, три пъти в границите на 7 седмици. Доказана с проби и лекувана с антибиотици стрептококова ангина.

Майката вижда проблем и с изписването на антибиотици при тази зараза.

Други майки също описват, че децата им през няколко седмици се лекуват с антибиотици поради стрептококова зараза. И считат, че контактните деца би трябвало да се тестват за съществуване на такава бактерия.

Въпросната бактерия е част от естествената флора в устата и носоглътката, изясни детският инфекционист доцент Атанас Мангъров.

" Те не боледуват от ангина от стрептококи, а от вирусни инфекции. Тази ангина е доста рядка. Това че в гърлото на дете са открити стрептокики, не значи, че има стрептококова зараза, може да е вирусна зараза и да има стрептококи ", изясни лекарят.

От столичната районна здравна ревизия отхвърлят да има взрив на инфекциите със стрептококис пиогенес. И допълват, че в седмицата преди Коледа е имало по-висока заболеваемост спрямо първата и втората седмица на тази година.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания разгласяват данни за разпространяването на скарлатина, само че няма за болните от ангина. През първата седмица на годината са регистрирани 88 случая на скарлатина, което е с към 30 % повече по отношение на същия интервал на предходната година.

При това заболяване има 10-дневна карантина, а контактните се следят, като в детските заведения не се одобряват нови деца. При ангина няма подобен протокол, открива Весела Минкова след диалог с персоналния доктор на щерка си.  

" Не единствено стрептококите, а при всички респираторни инфекции, дете което е боло не би трябвало да върви на градина и учебно заведение. За страдание тези респираторните, без значение вирусни или бактериални, са заразни 1 – 2 дни преди са се появат клиничните признаци и против това нищо не може да се направи ", безапелационен е доцент Мангъров.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР