За бум на инфекции, причинени от стрептококова бактерия, сигнализираха майки

...
За бум на инфекции, причинени от стрептококова бактерия, сигнализираха майки
Коментари Харесай

Ето кога са заразни вирусните или бактериалните инфекции

За взрив на инфекции, породени от стрептококова бактерия, алармираха майки от София в обществените мрежи. Някои от тях описаха, че децата им са боледували от бактериална зараза няколко пъти в границите на седмици или месеци, и за къс интервал са приемали антибиотици.

Родителите считат, че здравните управляващи не вършат нищо за ограничение на разпространяването на стрептококис пиогенес, която предизвиква скарлатина и ангина, и която по думите им може да аргументи разнообразни затруднения на по-късен стадий.

За терзанията и реакцията на Регионалната здравна ревизия споделиха пред БНР родители и инфекционисти.

Че стрептококис пиогенес се популяризира всеобщо в детските заведения и в учебните заведения в София, твърди Весела Минкова, майка на две деца. Голямата й щерка е изкарала зараза, породена от бактерията, три пъти в границите на 7 седмици. Доказана с проби и лекувана с антибиотици стрептококова ангина. 

Майката вижда проблем и с изписването на антибиотици при тази зараза. 

Други майки също описват, че децата им през няколко седмици се лекуват с антибиотици поради стрептококова зараза. И считат, че контактните деца би трябвало да се тестват за съществуване на такава бактерия. 

Въпросната бактерия е част от естествената флора в устата и носоглътката, изясни детският инфекционист доцент Атанас Мангъров  Атанас Мангъров Атанас Христов Мангъров е български лекар – инфекционист и педиатър. Роден. 

" Те не боледуват от ангина от стрептококи, а от вирусни инфекции. Тази ангина е доста рядка. Това че в гърлото на дете са открити стрептокики, не значи, че има стрептококова зараза, може да е вирусна зараза и да има стрептококи ", изясни лекарят.

От столичната районна здравна ревизия отхвърлят да има взрив на инфекциите със стрептококис пиогенес. И допълват, че в седмицата преди Коледа е имало по-висока заболеваемост спрямо първата и втората седмица на тази година.

От Националния център по заразни и паразитни заболявания разгласяват данни за разпространяването на скарлатина, но няма за болните от ангина. През първата седмица на годината са регистрирани 88 случая на скарлатина, което е с към 30 % повече по отношение на същия интервал на предходната година. 

При това заболяване има 10-дневна карантина, а контактните се следят, като в детските заведения не се одобряват нови деца. При ангина няма подобен протокол, открива Весела Минкова след диалог с персоналния доктор на щерка си.   

" Не единствено стрептококите, а при всички респираторни инфекции, дете което е боло не би трябвало да върви на градина и учебно заведение. За страдание тези респираторните, без значение вирусни или бактериални, са заразни 1 – 2 дни преди са се появат клиничните симптоми и против това нищо не може да се направи ", безапелационен е доцент Мангъров.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР