За БНТ началникът ѝ проф. Добрин Константинов съобщи, че трудно

...
За БНТ началникът ѝ проф. Добрин Константинов съобщи, че трудно
Коментари Харесай

Недостиг на медицински сестри в столичната клиника по детска онкохематология

За Българска национална телевизия началникът ѝ проф. Добрин Константинов заяви, че мъчно съумява да обезпечи 24-часово наличие на сестри. Според него половината от щатните бройки са свободни, а искащи да ги заемат съвсем няма.

София

Синът на Ани е с левкимия. Лекарите му слагат диагнозата преди една година. От тогава двамата рядко се прибират в дома си в Елин Пелин. В клиниката Ани вижда, че сестрите са малко.
Ани, родител: Всяка една операция изисква доста дълго време. С оглед на това детето да бъде умерено по време на това нещо. Наистина им е доста мъчно на екипа.
Сестрите в клиниката са на сериозния най-малко. Дори и да са заболели, рядко си разрешават да отсъстват, тъй като знаят, че няма кой да ги замести. Налага се да работят и изключително.

Ани Алексова, здравна сестра в Клиника по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ " Царица Йоанна - Исул ": Плащат ни се по 20 часа на месец в допълнение и по-късно не, което считам, че би трябвало да бъде позволено повече. Ние оставаме по една следобяд, което не е редно. Това е клиника, която има най-малко 30 кревати.
Сестра Алексова работи в клиниката от 30 години. Казва, че нови фрагменти идват рядко, тъй като трудът е висококвалифициран, само че не е добре заплатен.

Ани Алексова - здравна сестра в Клиника по детска клинична хематолгоия и онкология, УМБАЛ " Царица Йоанна - Исул ": Нови хора идват и си отиват тъкмо затова, тъй като са незадоволително готови и тук им се коства много комплицирано.
В клиниката лекуват към 200 деца годишно. Лечението на по-тежките случаи продължава по-дълго от плануваното в клиничните пътеки. А спомагателните разноски за сметка на клиниката.

проф. Добрин Константинов, шеф на Клиника по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ " Царица Йоанна - Исул ": Има обстановки, в които може би сме недофинансирани. Има обстановки по набиране на избрани медикаменти, на набиране на финансиране за тях. Трудности, които се опитваме да преодолеем.
Лечението на някои пациенти се заплаща от фонда за лекуване на деца. Така клиниката съумява да компенсира част от дефицита на средства, изясни Константинов.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР