За близо месец след убийството на Мартин Божанов, разследващите органи

...
За близо месец след убийството на Мартин Божанов, разследващите органи
Коментари Харесай

Специализираните институции без затруднение могат да сглобят пъзела около Нотариуса и Пепи Еврото

За близо месец след убийството на Мартин Божанов, проверяващите органи към момента не са стигнали до безапелационна изясненост във връзка с забърканите в незаконната група на така наречен Нотариуса, на обвързаностите с хора от разнообразни институции и служби от правосъдната система. И към момента излизат части от пъзела. Преди към 3 години от Антикорупционния фонд (АКФ) направиха следствие за схемите на Божанов, сезираха служби. 

" Разследването беше гледано над милион пъти, само че общо взето не последва – разяснява пред БНР-Радио София шефът на Антикорупционния фонд Бойко Станкушев. – Все отново се натъкнахме на опити на тогавашния основен прокурор Иван Гешев с мотив и без мотив да неглижира изнесената от нас информация, да я окачестви като мечти на дилетанти, които желаят да привлекат публично внимание. "

По думите на Станкушев изрично ясно е, че са съществували две незаконни групи, които са работили в последните повече от 10-12 години, а може би и 20.

В основаната комисия в Народното събрание над 3 часа и половина са изслушвали членове на АКФ. 

" Те си задаваха въпроса Как по този начин може да не се е знаело това, което в този момент се разяснява интензивно. Призовахме ги да си отворят протоколите от случаите, в които е бил изслушван господин основния прокурор Иван Гешев. В тези стенограмите се вижда по какъв начин еднопосочно, пренебрежително и подигравателно, на моменти леко невъзпитано той отхвърля каквото и да е. Това значи, че въпреки всичко национални избраници са били осведомени и са поставяли въпроси. Фактически всевъзможни опити да се дискутират проблематиката със съществуването на проведени незаконни групи е парирана в зародиш от самия него (Гешев – бел.ред.) Какво да приказваме за надолу по вертикалата в структурите на прокуратурата. "

Бойко Станкушев изясни, че от АКФ са предали наличната им информация на тогавашния министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

" Той се задейства тогава, само че за часове информацията, какво е говорено в кабинета му, изтече. Втория път досието с информацията не минава през деловодството на Министерство на вътрешните работи, а Рашков я връчва персонално на ГДБОП. И отново нищо не се случи. 
Не мога да кажа кои или кой стопира цялото следствие. Аз съм непряк наблюдаващ. Предали сме информацията, с която разполагаме, в това число и на най-високо равнище – в Народното събрание. Оттук нататък просто чакаме да забележим по какъв начин от обособените детайли, от другите проблеми може да се сглоби целият пъзел, тъй че да се разбере какъв брой нависоко стига покровителството на тези проведени незаконни групи и респективно кои са хората, които са се облагодетелствали от това. "
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР