За БАН промяна в Бюджет 2022 г. няма. Продължаваме по

...
За БАН промяна в Бюджет 2022 г. няма. Продължаваме по
Коментари Харесай

Бюджет 2022 по дянковски без Дянков взривява БАН

За Българска академия на науките смяна в Бюджет 2022 година няма. Продължаваме по " дянковски без Дянков ", обявиха на конференция в Българска телеграфна агенция учените и дефинираха бюджета като нездравословен и дискриминационен. Позицията изрази ръководителят на управителния орган на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева.

По думите ѝ в Българска академия на науките текат полемики на учените в обособени звена и обстановката е съвсем взривоопасна поради бюджета и отделените средства за просвета за идната година. Учените са разочаровани и доста, доста гневни за отделеното в Бюджет 2022 година за Академията.

Проф. Николай Витанов от Българска академия на науките запита към кой кайзер да се обърне - към премиера или президента? Българските университети са основани отпреди 300 до 500 години и в случай че караме по този начин и след 100 години няма да стигнем останалите висши образователни заведения, уточни проф. Витанов.

Защо Българска академия на науките би трябвало да се бори за оцеляването си, недоумява проф. Витанов и добави, че проект постоянно има и първата стъпка от него е МОН да изиска средствата от Народното събрание - 20 млн. лева за Българска академия на науките . Сега би трябвало да се върви от МОН нагоре към Харвард. С Харвард обаче не се приказва по този начин, а би трябвало да се схваща тяхното положително състояние, заяде се проф. Витанов с държавното управление.

Когато човек желае да направи нещо, търси метод да го направи, а когато не желае, си търси оправдания да не го направи. Министър-председателят е удобен човек и като подобен за какво не поддържа една организация, която е преди всичко по патентна активност в страната? Защо не създадем живота на младите учени подобен, какъвто би трябвало да бъде, запита проф. Витанов.

Според него в България се работи по системата " Андрешко Ганьов ". " Наслушах се на приказки, желая да видя дейности ", акцентира проф. Николай Витанов.

Славчева посочи, че бюджетът на държавното управление е нездравословен, дискриминационен, рисков и афектиран за учените в Академията. Бюджет 2022 ще направи осъществяването на нашите отговорности към обществото и страната невъзможни, уточни тя.

Славчева означи, че за следващ път от и нанесъл непоправими последствия за нея, като всяка година учените от Българска академия на науките трябвало да изясняват какво вършат, за какво го вършат, за кого го вършат и какви са изгодите от това. Бюджет 2022 година е рисков, тъй като слага пред действителен риск възпроизводството на научния потенциал на Академията . Бюджетът затваря и затръшва вратите на Академията за младите, умните и надарените хора на България, които желаят да вършат просвета. Това значи, че веригата на познанието, създавана в продължение на доста години и изграждана с поредност и непримиримост към нашите прародители е пред заплаха да бъде скъсана. " Веригата скъса ли се, е мъчно да бъде споявана ", предизвести Славчева.

Тя прикани народните представители да осъзнаят заплахите и да създадат нужното това да не се случи. " Да спасим Българска академия на науките, преди да е станало късно ", посочи Евелина Славчева.

Проф. Емануил Мутафов, зам.- ръководител на Оценка за съвместимост на Българска академия на науките съобщи, че предлагането на Българска академия на науките към МОН е бюджетът на Академията да се усили с най-малко малко над 30 млн. лева . МОН е приело за тази година да се изискат средства единствено за университетския състав и е предложило нарастване на бюджета за Българска академия на науките за 2022 година да е над 20 млн. лева, което не е утвърдено от Министерство на финансите и отхвърлено от Министерски съвет. Има индикации, че се организират диалози, само че още веднъж ще ни замотаят. Ние сме се реформирали и наши учени 25 наброй за 2020 година са в топ 2% на международната просвета. За 2021 година са 41 учените на Българска академия на науките в международната просвета и нас условия не ни плашат, открои професорът. Учените от Българска академия на науките желаят логичност, а вирусът на мизерията, който се засажда в Българска академия на науките е надалеч по-опасен от ковид, тъй като поваля цялото негово семейство . Ако това не се промени и в случай че непрекъснато учените от Българска академия на науките би трябвало да изясняват какво вършат и за какво го вършат, всичките хора със фамилиите си ще изпълнят площадите на София и ще гътат държавното управление. Баста!, безапелационен бе проф. Мутафов.

Българската страна би трябвало да спре да организира политика на парче по отношение на Българска академия на науките, прикани гл. ас. доктор Ива Дойчева. Ние не сме опитни обекти и не може да се опитва с нас, с цел да се види до каква степен може да оцелеем в актуалните условия. С този бюджет Българска академия на науките няма да може да оцелее, предизвести тя.

Властта ще продължи да организира политика на статуквото като старите си прародители и Българска академия на науките ще продължи да бъде държан на командно дишане. Правителството косвено загатва, че ще продължи да лишава живота на най-разпознаваемата научна организация. Младите учени не желаят да се заиграва с техните хонорари и не желаят да бъдат обсъждани по-отделно от останалите учени в Българска академия на науките, настоя Дойчева.

Тя прикани ръководещите да вземат образец от Българска академия на науките и да се учат от тях. Дела трябват, а не думи, цитира Дойчева думи на Апостола на свободата, от който би трябвало да се вслуша държавното управление.
 Българска академия на науките плаши с митинг поради отделеното им в Бюджет 2022
Българска академия на науките плаши с митинг поради отделеното им в Бюджет 2022

Минималната заплата на помощник в Българска академия на науките през 2021 година е 946 лв
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР