За българската енергетика – нова стратегия, модернизация на енергийната система

...
За българската енергетика – нова стратегия, модернизация на енергийната система
Коментари Харесай

Иван Айолов: Закриване на мощности в „Марица изток“ означава енергийна катастрофа и социален взрив

За българската енергетика – нова тактика, рационализация на енергийната система и преосмисляне на политиките
„ Закриване на комплекса „ Марица изток “ или част от мощностите  по-рано от 2050г.  значи енергийна злополука за България и обществен гърмеж за старозагорски район “, това сподели  за телевизия „ Стара Загора “ претендентът за депутат Иван Айолов, четвърти в листата на „ Българска социалистическа партия за България “.

„ Свидетели сме какъв брой години се изгубиха в отварянето и затварянето на процедури, в случай че в този момент имахме осъществен план като „ Белене “ – страната ни щеше да е в умерено енергийно положение. Не бива да се опълчват енергийните планове. През 2050 година ще бъдат нужни изграждащи нови и заместващи базови мощности. Ако погледнем товаровата диаграма на страната през днешния ден, виждаме: най-отдолу стоят твърдо 2 000 мегавата от „ Козлодуй “, над тях са термичните централи „ Марица изток “ – 4 200 мегавата, конфигурирани мощности, от които 3 200 в „ Марица изток “, по-късно енергийната картина се добавя от  водните, фотоволтаичните и вятърните централи. Базовата мощ би трябвало да се ръководи и балансира “, обясни Айолов. 

По думите му „ задоволяването с атомна енергия  към 2030 година ще бъде към 1 % – това сочат проучвания на интернационалните институти, а през 2040 година – не повече от 3 %. Тези данни приказват, че не би трябвало да се увличаме по трендовете за атомна сила. “

Иван Айолов акцентира, че чака разсъдъкът да надделее, защото обстановката в енергетиката е извънредно тежка. Той смята, че би трябвало да се водят открити диалози с всички евентуални снабдители на газ, в т.ч и „ Газпром “. „ Европа сама се убеждава, че без доставки на газ от Русия – закъсва. Американските снабдители на шистов газ нямат желание да уголемяват доставките, те не могат да осигурят  нужните 400 милиарда куб. м  годишно за Европа, изисква се доизграждане на нови терминали за втечнения газ и други “

„ Енергетиката е детайл на националната сигурност и би трябвало тактика с краткосрочни, средносрочни и дълготрайни ограничения. Първото, което би трябвало да започва са дейни диалози с Европейска комисия за европолитиките  и по повод на  Зелената договорка “, безапелационен е претендентът за депутат.

„ Сегашната обстановка прилича на интервала, когато с Драгомир Стойнев – министър на енергетика, поехме този бранш “, напомни Айолов далновидните решения, динамичните диалози, срещи с интернационалните институции, поети задължения, повишение на изкупните цени на въглищата, с цел да се реализира развиване и надграждане единствено за година и половина в енергетиката. „ За прословутата газова връзка, за която толкоз се приказва с Гърция, по наше време още бяха обезпечени 220 млн. евро за построяването й и в този момент след 1.10.2022 ще проработи.

Българска социалистическа партия има тактика за енергетика, в бюлетината на 2 октомври – тя е с номер 28 “, добави Айолов.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР