За България запазването на евроатлантическите ценности и единство на алианса

...
За България запазването на евроатлантическите ценности и единство на алианса
Коментари Харесай

Единството на НАТО е жизненоважно за България

За България запазването на евроатлантическите полезности и единение на алианса е жизненоважно. Именно това е задачата на сегашния развой на размисъл. НАТО би трябвало да бъде подготвена да посреща международните развития и провокации по метод, който да подсигурява груповата защита дейно да се оправя с рецесии и да си сътрудничи с другите споделящи нашите полезности организации и сътрудници. Това сподели служебният министър на външните работи Светлан Стоев на виртуалната конференция " Изпреварваме бъдещето: Подготовка за НАТО 2030 ", която е измежду събитията, отбелязващи 30-ата годишнина от основаването на Атлантическия клуб в България.

Изказването на Стоев беше първото му присъединяване в интернационален конгрес след вчерашното публично показване на служебния кабинет.  Министърът честити юбилея на Атлантическия клуб, изтъквайки заслугите на неправителствената организация.

Светлан Стоев открои нуждата от съответни качества за въздържане и защита, основаващи се на " стоманена трансатлантическа връзка ", усилване на политическите съвещания и взаимни послания, както и разширение на мрежата от сътрудници, с които дружно да построяваме резистентност и нови качества.

За нас правилото за взимане на решения на основата на консенсус е неизменен, той подсигурява единството и солидарността, възприети като национални решения и политики във всяка страна членка. Тук от водещо значение за единството в алианса са ефикасните политически съвещания сред съдружниците, даже и по тематики, по които има различия, означи той.

По думите му, солидарността е основна и другите оферти в тази посока заслужават детайлно обсъждане. В този подтекст външният министър уточни и предлагането на България за домакинство на морско координационно наличие на НАТО в Черно море, подкрепено от останалите съдружници, участващи в срещата на най-високо ниво във формата Букурещ - Б9 на 10 май.

Изграждането на резистентност по отношение на новите провокации набира все по-голяма тежест. Свидетели сме на възходящи борби оттатък класическите постулати за боен спор. Поради това, консолидираното на тематиката за устойчивостта в отбранителното обмисляне на НАТО, и на национално равнище, е извънредно значимо за нас, уточни Стоев. Той подчертава върху новите технологии и мястото им в защитата. Високоскоростните софтуерни развития съдържат както опасности за използването им за военни цели, по този начин и доста благоприятни условия. Това изисква НАТО да заложи на изгодите от своя теоретичен и промишлен капацитет, тъй че да резервира софтуерното си предимство в тази сфера и да подтиква нововъведенията и обмена сред всички съдружници. Заедно с останалите съдружници работим всичко това да залегне в една осъвременена стратегическа идея на НАТО с взор към бъдещето, сподели още той.

В изявлението му беше маркирано, че алиансът се приспособява по отношение на изменящата се среда за сигурност, с цел да може дейно да подсигурява сигурността и благополучието на членовете си. Именно това стои зад инициирания от генералния секретар Йенс Столтенберг развой на акомодация " НАТО 2030 ".

България измина дълъг път за относително малко време и в този момент е една от основните народи в НАТО, сподели някогашният общоприет секретар на алианса лорд Джордж Робъртсън. Той се върна към времената на поканата към България да се причисли към НАТО, изтъквайки вложените старания от българска страна, с цел да стане страната годна за претендент и след това пълновръстен член. По думите му, надалеч не е било елементарно България да покрие стандартите на НАТО и са били нужни смелост и същински политически кураж, с цел да се преодолеят години на комунистическа корупция и неефективност.

Робъртсън засегна и провокациите, подбудени в света от ковид, както и обвързваните с киберпространството, климата, проведената престъпност, тероризма, миграцията. Затова, по думите му, и солидарността, която съставлява НАТО като съюз, в този момент значи повече от когато и да било. генералният секретар изтъкна, че се алиансът се нуждае от резистентност против външните закани, както и вътрешна такава. Сред тях той уточни дейности на Русия, въздействието на Китай, страни като Иран и Северна Корея. А района на Западните Балкани дефинира като " игрище ", където остарели съперничества и политически недостатъци могат да бъдат експлоатирани. Робъртсън пледира България да не блокира пътя на Република Северна Македония към участие в Европейски Съюз поради значимостта на обединяването на нациите от района в Евросъюза.  

Вицеадмирал Митко Петев, боен представител на началника на защитата във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейски Съюз, се спря върху сигурността на Черноморския район, отбелязвайки военните спорове, свързани с Крим, Източна Украйна, както и " замразени спорове ". Като специфичност Петев означи, че рецесиите в Черноморския район пораждат с малко предупреждение или изобщо без предизвестие. Той подчертава върху значимостта на свързаността и инфраструктурата - физическа и виртуална, за сигурността, както и върху значимостта на сдържането. Присъствието е единственият метод да се генерира въздържане, съобщи той. Дигитализацията също е доста значима, тъй като ще докара софтуерното предимство до боеца.

Сигурност, сила и инфраструктура бяха измежду акцентите в изявлението на посланика на Съединени американски щати Херо Мустафа, която се включи във виртуалната конференция от Пловдив, където следи взаимно военно обучение. Адаптираното предно наличие на НАТО беше значима стъпка към усилване на качествата на алианса за въздържане, означи Мустафа. Приветстваме новите районни начинания за съдействие, в това число военноморския координационен детайл за Черно море във Варна, сподели посланикът, като открои също утвърждението на протокола за изменение на съглашението сред България и Румъния по отношение на презгранични интервенции за " еър полисинг ".

Херо Мустафа акцентира, че националната сигурност остава неразривно обвързвана с енергийната сигурност, изтъквайки смисъла на районните енергийни планове и тяхното развиване. Тя открои и значимостта на начинания като " Три морета ", която Съединени американски щати поддържат. Посланикът означи като значима и тематиката за корупцията поради подобен капацитет към инфраструктурните планове и уточни значимостта на транспарантни практики за доставки и подсилване на ръководството на държавните предприятия.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР